RECENSIE: Ivan & The Parazol - Exotic Post-Traumatic

Ivan
recensie cijfer 2019-07-24 Ivan van Ivan And The Parazol heet eigenlijk Iván. Iván Vitáris. Voor de taalkenners: nee. Het is Hongaars. De vier mannen die dan de Parazol vormen komen net als Iván uit Boedepest. Dat zou je niet zeggen als de intro van Exotic Post Traumatic je welkom heet op Los Angeles LAX airport. En ook niet als je naar het best wel prima album luistert wat de mannen hebben gemaakt.

Neem nou absoluut hitje ‘What I’ve Been Through’. Een wat ruigere track met een uitermate strakke riff, een shitload aan effect over alle instrumenten heen en heerlijk veel ruimte in de opname. Goed, we gaan het even niet over het Na Na Na-refrein hebben, want het zingt gewoon lekker mee. Voor songteksten kan je wel in de andere liedjes op Exotic Post Traumatic terecht. En anders moet de solo je alsnog overtuigen van hoe goed dit nummer is.

En zo zijn er meer hoogtepuntjes. Het zonnige ‘Is That’ is een glimlach in muziekvorm. En ‘Serial Killer’ zou zo maar uit het repertoire van The Black Keys kunnen komen, en dat is bedoeld als een groot compliment. Bij tijd en wijle pakken de mannen hun rust in de liedjes, maar op andere momenten schreeuwt de gitaar. En bovendien is het regelmatig onmogelijk om op de vakkundig neergezette groove stil te blijven zitten of staan.

Tegelijk ontbreekt het aan een eenheid in de sound. De eerste twee tracks zijn te psychedelisch voor het vervolg, en de lucht die in de opname van ‘What I’ve Been Through’ zit, ontbreekt dan weer in de meeste andere songs. Dankzij de karakteristieke stem van Vitáris weet je dat je naar een en hetzelfde album luistert, maar een rode draad is lastig te ontdekken op Exotic Post Trauma.

Tel daarbij op dat er ook liedjes als het te simpele ‘Lonely Sunday’ op het album staan, en je komt niet op een absolute topwaardering uit. Maar Exotic Post Traumatic is zeker geen verkeerd visitekaartje voor jongens die nota bene uit Hongarije komen. Want zeg nou zelf, wat is de laatste goede Hongaarse band die je hebt gehoord? Precies.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Ivan & The Parazol Label:Butler Records
Cover Holy Moly & The Crackers - Take A Bite

Holy Moly & The Crackers - Take A BiteZet je tanden in het nieuwe album van Holy Moly & The Crackers , de band...

Cover Evil Empire Orchestra - Start A Fire

Evil Empire Orchestra - Start A Fire Wanneer je zonder de muziek te kennen, hoort van het debuutalbum van het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT