RECENSIE: Shana Cleveland - Night Of The Worm Moon

Shana
recensie cijfer 2019-07-15 In het dagelijks leven is Shana Cleveland frontvrouw van de succesvolle all female-surfrockgroep La Luz, maar ze waagt zich ook aan solo uitstapjes. Na een aardig maar niet heuglijk debuut komt ze nu op de proppen met een album dat wel degelijk serieus genomen mag worden. Night Of The Worm Moon heeft iets speciaals; een mystieke en licht onheilspellende sfeer die opmerkelijk genoeg toch in het verlengde ligt van de zonnige sound van La Luz.

Laten we het zo stellen: als die band de muziek tijdens een middagje surfen verzorgt, dan past Night Of The Worm Moon bij de daaropvolgende lome avond. Terwijl je van je cocktail geniet, gaat de zon langzaam onder. Toch bezorgt Cleveland je geen geheel onbezorgde tijd in dat fijne strandtentje. De plaat broeit, er hangt iets in de lucht. Als je straks gaat slapen, word je bekropen door een worm die je bloed zal bevriezen; ”You can’t call and you can’t run”, zingt de Amerikaanse op verraderlijk lieflijke wijze in het titelnummer. Met het bedwelmende gitaarspel en de al even betoverende synths neemt ook de muziek je op akelig aangename wijze in haar bezit.

De albumtitel is ontleend aan ‘Night Of The Purple Moon’ van de legendarische jazzmuzikant Sun Ra. Net als bij deze afrofuturist speelt het buitenaardse een rol op Clevelands plaat. Zo laat ze verstek gaan op een onbestemde plek ‘where the horny people go’, omdat ze in paniek was geraakt door een blauwgroene vuurbal in de lucht die verder door niemand is gezien (‘The Fireball’). Verder verweeft ze surrealistische zaken met ‘echte’ dingen in het leven, waarbij ze ook het persoonlijke niet schuwt. In openingsnummer ‘Don’t Let Me Sleep’ verschijnt tijdens een concert haar pas overleden oma aan de zijkant van het podium, met de bedoeling om te laten weten dat ze van haar houdt.

Omdat Cleveland naar eigen zeggen ook op haar soloplaten niet zonder band kan (voor de volgende schijnt ze een poging in haar eentje te doen), klinkt Night Of The Worm Moon voller en rijker dan de gemiddelde singer-songwriterplaat. Met bijdragen van onder anderen de oorspronkelijke bassiste van La Luz Abbey Blackwell en de productie door vertrouweling Johnny Goss staat het album in muzikaal opzicht als een huis. Live schijnt het gezelschap nog beter te zijn, maar daarvoor moet de liefhebber komend najaar wel afreizen naar Brussel of Duitsland. Hopelijk weet Cleveland nog een gaatje te vinden in haar agenda voor een optreden in Nederland - met zo’n fraaie plaat onder de arm willen we haar hier eigenlijk niet missen.
Recensent:Ronnie Weessies Artiest:Shana Cleveland Label:Hardly Art
Cover Death And Vanilla - Are You A Dreamer?

Death And Vanilla - Are You A Dreamer? ”Are you a dreamer?” , vraagt het Zweedse Death And Vanilla met de...

Tuplin

Jeremy Tuplin - Pink Mirror Volgens de verhalen doet de Britse singer-songwriter Jeremy Tuplin het goed...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT