RECENSIE: Reigning Sound - Abdication...For Your Love

Reigning
recensie cijfer 2019-05-30 Abdication…For Your Love luidt de titel van het nieuwste album van Reigning Sound. Maar nieuw is relatief want het album werd in 2011 gemaakt in opdracht van Scion. Om een jonge doelgroep aan te boren werd Reigning Sound ingeschakeld om Scion (een submerk van Toyota) in de Verenigde Staten te promoten. Een bijzondere stap van twee kanten want Reigning Sound staat nou niet bepaald bekend om zijn commerciële inslag.

Nu wordt het album alsnog officieel op de markt gebracht via Merge Records, de muzikale thuishaven van acts als Mikal Cronin, Fucked Up, Dinosaur Jr. en Lou Barlow.

Greg Cartwright is de drijvende kracht achter Reigning Sound, net als hij dat was bij garagerockbands Compulsive Gamblers en The Oblivians. Met Reigning Sound timmert Cartwright ook alweer een kleine twintig jaar aan de weg.

Bijgestaan door Mike Catanese op gitaar, Benny Trokan op basgitaar, drummer Mikey Post en organist Dave Amels presenteert Cartwright ons acht songs. De garagerocksound van Reiging Sound wordt vermengd met oorspronkelijke muziekstijlen als blues, gospel en soul.

Dat Reigning Sound meer is dan zomaar een garagerockband, toonde ze eerder al aan met Dangerous Game, dat ze opnamen met zangeres Mary Weiss van sixties girlgroup The Shangri-La’s. Op de track ‘Call Me # 1’ is de voorliefde voor sixties girlgroups nog terug te horen.

Op ‘Lyin’ Girl’ en ‘Everything I Do Is Wrong’ maakt Reigning Sound sixties rock waarbij de Nederbeat van The Outsiders de inspiratiebron lijkt te zijn geweest. Luister maar eens naar het scheurende orgel, de zanglijnen en de gitaarakkoorden.

Op ‘Watching My Baby’ mogen alle remmen los. De rauwe gitaarsound, de goed getimede handclaps en de onvaste zangstem van Cartwright zorgen voor een lekker stevige garagerocktrack. Afsluiter ‘Not Far Away’ lijkt muzikaal en tekstueel de mosterd te halen bij ‘Lonesome Town’ (Ricky Nelson, The Cramps): ”There’s a place where lovers go” wordt hier verbasterd tot ”I know a place where lovers go”.

Dat het album Abdication…For Your Love ooit werd opgenomen om auto’s te verkopen, is gelukkig niet terug te horen. Ook al duurt Abdication…For Your Love maar 22 minuten, het mag gezien worden als een volwaardig album van Reigning Sound. En een prima album bovendien.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Reigning Sound Label:Merge Records
Cover Jessica Pratt - Quiet Signs

Jessica Pratt - Quiet Signs Jessica Pratt heeft besloten om haar derde album in een heuse studio op te...

Cover The Mountain Goats - In League With Dragons

The Mountain Goats - In League With Dragons De Amerikaanse band The Mountain Goats is in Nederland niet zo bekend....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT