RECENSIE: Part Time - Spell #6

Part Time
recensie cijfer 2019-04-27 Op het eerste gehoor lijkt Spell #6 van Part Time te passen in een lange traditie van melancholische gitaarpop. Maar zodra je ietsje verder kijkt, verdraait telkens het beeld. Voor de wat oudere luisteraar klinkt het album heel vertrouwd. Een soort zalige mengelmoes van The Smiths, New Order en The Cure. Alleen is deze plaat vers van de pers, zo’n 35 jaar na het hoogtepunt van genoemde bands. De thematiek van onbeantwoorde liefde is vooral het terrein van twintigers die bang worden nooit een geschikte partner te vinden. David Loca, de man achter Part Time, is echter begin veertig. Wat is hier toch aan de hand?

David Loca is opgegroeid met de muziek van de jaren tachtig. Het is een haast onuitputtelijke inspiratiebron voor hem, getuige zijn productie van cassettes, singles en cd’s. Tot voor kort veelal in zijn eigen appartement opgenomen, waarmee hij ook wel tot de lo-fi stroming gerekend wordt. Spell #6 is zijn eerste album dat in een studio is gemaakt, waardoor de geluidskwaliteit beter dan ooit is.De nummers zijn van uitstekend niveau. Pakkende melodieën, mooie teksten en een fijne sfeer. Dat kan niet anders dan met liefde en toewijding gemaakt zijn.Als je vervolgens de video’s op Youtube bekijkt, bekruipt je het gevoel dat het slechts als persiflage is bedoeld. ‘I Didn’tKnow’ is nog redelijk tongue-in-cheek, maar de clip van ‘Shattered Love’ is een regelrechte parodie op Robert Palmer’s ‘AddictedTo Love’, met halfnaakte macho modellen met six-packs. Je zou haast denken dat hij zich ongemakkelijk voelt bij zijn keuze voor muziek met zo’n duidelijke eighties sound. Dat geluid is juist op dit moment eerder een aanbeveling dan een probleem.

Spell #6 is het beste dat we tot dusver hebben mogen horen van David Loca. De nummers zijn van een overtuigende muzikaliteit en veel te goed om als persiflage weggezet te worden. Laat je geen rad voor ogen draaien door de artiest, maar geniet gewoon van de onvervalste retro wave, als dat je ding is. Het is niets om je voor te schamen.
Recensent:Dave Stam Artiest:Part Time Label:Tough Love Records
Cover Public Practice - Distance Is A Mirror

Public Practice - Distance Is A Mirror Public Practice is wat er overgebleven is van postpunkband WALL, ofwel...

Cover Lena Hessels - Billow

Lena Hessels - Billow Op haar zolderkamer in het Noord-Hollandse Wormer, voor een maand omgebouwd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT