RECENSIE: Ty Segall - Fudge Sandwich

Ty
recensie cijfer 2019-01-12 Er zijn bands en artiesten die jaren doen over een album of zelfs een enkel nummer. Eindeloos schaven tot iedere noot precies goed is. Dan zijn er artiesten als Thee Oh Sees’, John Dwyer bijvoorbeeld die in ongekend tempo muziek produceren, die ook vaak ook nog eens van hoge kwaliteit is. Of wat te denken van de Australische psych rockers King Gizzard and the Lizard Wizard die in 2017 maar liefst vijf geweldige platen uitbrachten? Ty Segall is ook zo’n muzikant die een ongelooflijk hoge productie kent en met Fudge Sandwich zijn vijfde langspeler van 2018 wist uit te brengen.

Dit hoge werktempo komt niet op zijn minst door de veelzijdigheid van Segall, waardoor hij bij gevarieerde projecten betrokken is, maar ook omdat hij simpelweg de muziek maakt waar hij zin in heeft. Garage rock, glam rock, een T. Rex cover plaat, het komt allemaal voorbij in zijn oeuvre. Fudge Sandwich is een coverplaat, maar dan wel eentje in de eigenwijze stijl van Segall, dus met origineel gekozen nummers die in een geheel nieuw jasje gestoken worden. Eerder bewees hij al daar een goede neus voor te hebben met Hot Chocolate’s ‘Everyone’s A Winner’, met die fijne gitaar riff, van het eerder in het jaar verschenen Freedom’s Goblin.

Ook hier zijn er nummers van grote artiesten, zoals ‘Isolation’ van John Lennon, ‘The Loner’ van Neil Young en ‘I’m A Man’ van Spencer Davis Group. Maar ook herbewerkingen van minder bekende nummers zoals ‘Class War’ van de zeventiger jaren punk band ‘The Dils’ zijn op de plaat gekomen. Het levert fraaie versies op die onmiskenbaar Segall’s signatuur dragen, maar toch herkenbaar blijven. Het is een combinatie van rauwe rock met de uitbundigheid van glam rock en de tomeloze energie van Segall, die zijn muziek zo de moeite waard maakt.

Fudge Sandwich is misschien niet de beste plaat van Ty Segall of de meest creatieve, maar het is wel degelijk een heel leuk album geworden. Mede door zijn vakmanschap, enthousiasme en onbevangenheid weet hij er gewoon weer een feestje van te maken. Het is bewonderenswaardig hoe hij altijd zijn eigen weg blijft gaan en en ondanks zijn enorme productie een constante kwaliteit weet te handhaven. We zijn benieuwd waarmee hij dit kersverse jaar mee gaat komen.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Ty Segall Label:In The Red Records
Cover Jon Spencer - Spencer Sings The Hits

Jon Spencer - Spencer Sings The HitsBij Jon Spencer is alles over the top. Spencer Sings The Hits heet het...

Cover Pip Blom - Paycheck 10

Pip Blom - Paycheck 10 2018 was een goed jaar voor Pip Blom . De band rond de gelijknamige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT