RECENSIE: ¡Pendejo! - Sin Vergüenza

Pendejo
recensie cijfer 2019-01-02 “Idioot!” of iets van die strekking, dat is wat ¡Pendejo! zo ongeveer betekent in het Spaans. Het is tevens de naam van de Nederlandse rock formatie waarvan de twee neven hun wortels in Latijns-Amerika hebben. Heel veel meer informatie dan veelal oer-hollands namen van de bandleden is er niet echt te vinden over de groep. Behalve dan de mysterieuze naam van de zanger en trompettist, El Pastuso, wat waarschijnlijk onthult dat de wortels wel eens in het Colombiaanse stadje Pastuso zouden kunnen liggen, dat zich helemaal in het zuid-westen van het land bevindt. Zeker is, dat de groep zware rock muziek maakt en met Sin Vergüenza, wat “schaamteloos” betekent, inmiddels hun derde album aflevert.

Ouder werk van de band laat horen dat ze trompet toevoegen aan de nummers, waarin stoner en sludge metal van het zwaardere soort te horen is. Daardoor krijgen sommige delen een extra lading terwijl tegelijkertijd een exotisch tintje wordt toegevoegd. Op de nieuwe LP wordt nog meer koper in de vorm van trombone ingezet, waardoor dit nog eens extra benadrukt wordt. Al dit koper is misschien ook wel nodig om loodzware nummers als ‘Hacia La Luz’ of ‘El Timón Holandés’ wat te verlichten. Vooral nummers als ‘Don Gernán’ waarbij het zwaartepunt op stoner leunt, weten te overtuigen en over de hele breedte is het een degelijke rockplaat geworden.

El Pastuso heeft een flinke rauwe stem die goed overeind blijft tussen de zware metalen. De Spaanse teksten klinken daardoor indrukwekkend, al is het gissen waarover gezongen wordt wanneer je de taal niet meester bent. Wel valt op dat de wat schreeuwerige zanglijnen veel op elkaar lijken door het brallende karakter en het zou helpen als hierin meer gevarieerd zou worden. De nummers krijgen hier namelijk teveel dezelfde klank en weten daardoor op het laatst de aandacht moeilijker vast te houden.

Heel erg idioot wordt het gelukkig niet op Sin Vergüenza, want de band wijkt nooit veel af van hun ingezette koers. Als een zware machine blijven ze doorploegen, aangevoerd door El Pastuso en zijn trompet. Dit wordt overigens wel allemaal met vuur en bevlogenheid gebracht met als gevolg dat de nummers gemeend klinken. Mede hierdoor is het een oprecht album geworden, waarmee de band menig zaal zal doen schudden.
Recensent:Ronald Kats Artiest:¡Pendejo! Label:Graviton
Detonics

Detonics - Raise Your BetScherpschutters of andere kenners van moorddadig schietgerei zullen de naam...

Cover Joyce Manor - Million Dollars To Kill Me

Joyce Manor - Million Dollars To Kill Me Vernoemd naar een citaat in een interview van collega Blink-182 drummer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT