RECENSIE: Metalwings - For All Beyond

Metalwings
recensie cijfer 2019-02-20 Bulgarije, het is niet een land dat ons in Nederland direct in vervoering doet raken. Toch schijnt het niet al te grote, dunbevolkte land aan de Zwarte zee geen heel naar oord te zijn. Als het om voormalig Oostblok staten gaat hebben we meestal al ons vooroordeel klaar liggen, maar Bulgarije is een over het algemeen een vrij rustig en nogal onopvallend land. Onopvallend is ook de eerste gedachte wanneer je gaat nadenken over welke muziek uit dit Balkanland afkomstig is. Uw recensent kon spontaan geen naam uit de hoge hoed toveren. Enig recherche werk laat zien dat er een heleboel metal wordt gemaakt in Bulgarije, maar Metalwings is zover ondergetekende kan naspeuren zijn eerste kennismaking met een band uit Bulgarije.

Metalwings is opgericht in 2010 door de klassiek geschoolde sopraan Stela Atanasova , die na wat gerommel in de bezetting een min of meer stabiele formatie heeft geformeerd, waarmee debuutplaat For All Beyond werd opgenomen. De zeskoppige band maakt symfonische metal en wanneer we aan symfonische metal denken gaan de gedachten vanzelf naar Nightwish en Within Temptation. Om u gelijk uit de droom te helpen, dat niveau heeft Metalwings nog lang niet. Het genre is daarnaast al teveel uitgekauwd om nog maar iets verrassends toe te voegen, wat ook gelijk het euvel is van dit soort muziek.

We kunnen er niet onderuit dat Metalwings een aardige hand van songschrijven heeft en de Keltische invloeden (met viool en fluit) binnen de symfonische muziek doen het altijd lekker om een fijn sfeertje te creëren. Daarnaast is Atanasova een meer dan behoorlijk zangeres die de trommelvliezen nu eens niet teistert met al te pronte opera uithalen, maar redelijk bescheiden en doordacht haar partijen aan de man brengt. Dat ze hier en daar wat last van een accent heeft, horen we het meest in de wat rustiger songs als ‘For All Beyond’ en ‘When We Pray’, maar storend is het zeker niet, vooral ook omdat ze zo mooi zingt. Daarnaast zingt ze ook nog een akoestische ballad in het Bulgaars. De titel van dit lied, zit vol met ingewikkelde tekens waar we u niet mee gaan vermoeien we u niet mee, maar het klinkt mooi. De andere tracks bevatten wat meer metal zodat het niet al te soft wordt, maar alles wel volgens het symfonische metalboekje (inclusief twee vrij lange instrumentale tracks, waarvan één als bonus en één uitgevoerd door een heus orkest). Het is dan ook precies wat er opgaat voor Atanasova en haar vijf stoere mannen; het klinkt allemaal prima, maar ook enigszins onopvallend. Net als Bulgarije zelf eigenlijk.
Recensent:Jan Didden Artiest:Metalwings Label:Eigen Beheer
Cover The Yearlings - Skywriting

The Yearlings - SkywritingLange tijd was het stil rond The Yearlings . Het Utrechtse bandje speelde...

Cover Lethal Injury - Melancholia

Lethal Injury - Melancholia Thrashmetal is al bijna zo oud als de weg naar Rome. In de jaren tachtig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT