RECENSIE: After Forever - After Forever

After Forever - After Forever
recensie cijfer 2007-05-02 After Forever is samen met Within Temptation en Epica de andere succesvolle Nederlandse exponent van het gothic metal genre. Want naast dat de band op zo ongeveer alle grote festivals in Nederland te zien is geweest, werkte zij in 2005 ook een uitgebreide en zeer succesvolle tournee door Zuid-Amerika af. Naar eigen zeggen is de band in 2007, met het nieuwe titelloze album, een nieuw productie team, label en wereldtour klaar voor de volgende doorbraak.

Volgens gitarist Sander Gommans is deze cd er een waarop de band de balans opmaakt: “Je hoort de energie van Prison of Desire, de melodische aspecten van Decipher, de progressieve aanpak van Invisible Circles en de meer catchy aanpak van Remagine….”. De cd gaat in ieder geval voortvarend van start met ‘Discord’, moddervette gitaarmuren en een echt orkest. En inderdaad, het is al snel hoorbaar dat de band makkelijk verschillende genres verwerkt. Het tweede nummer ‘Evoke’ is meer elektronisch georiënteerd, maar helaas klinkt het daardoor naar mijn mening een beetje oubollig. Dat het ook anders kan, wordt duidelijk in het daaropvolgende nummer, ‘Transitory’, wat zowaar associaties met het Duitse Rammstein oproept. Heerlijk samenspel tussen gitaren en ritmesectie overigens, en dat in een niet misselijk tempo!

De afwisseling van ‘Discord’ en het opvallende van ‘Transitory’, komen samen in ‘Energize Me’ en ‘Equally Destructive’. ‘Withering Tune’ is echter meer op de klassieke leest geschoeid, getuige ook de zangpartij van zangers Floor Jansen. De combinatie tussen klassiek en de meer elektronisch georiënteerde nummers is niet altijd even gelukkig. Het nummer klinkt in meerdere opzichten vet, maar af en toe komen de bliepjes en vreemde geluiden een beetje uit de lucht vallen.

Het meest popgeoriënteerde voor zover je daarvan kan speken, is ‘Envision’. Het zou niet misstaan als single. Totaal anders is ‘Dream Energiser’, dat evenzoveel minuten lang is. Er is dus voldoende ruimte voor het orkest, een akoestische gitaar, uitgesponnen gitaarsolo’s van diens elektrische broertje en ga zo maar door. Tot slot krijgt zangeres Jansen aan het einde van ‘Empty Memories’ nog de kans haar vocaalarrangement aan de luisteraar voor te leggen. Fraai, maar op deze manier komt er wel een merkwaardig einde aan een overigens eveneens merkwaardige cd. De band vindt het de balans van bijna 10 jaar After Forever. Het komt op mij echter over alsof de band geen keuze heeft willen/kunnen maken tussen of het één, of het ander en dus in het midden is blijven hangen. Niettemin fijn om te horen dat de band in ieder geval probeert de grenzen van het genre op te zoeken en op te rekken.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:After Forever Label:Nuclear Blast
Single Avenue - Single Avenue

Single Avenue - Single Avenue Single Avenue is een Zuid-Hollandse pop/rockband met een Engelse zanger,...

Devin Townsend - Ziltoid

Devin Townsend - Ziltoid, the Omniscient “You shall fetch me your universe’s ultimate cup of coffee. Black!” Een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT