RECENSIE: Thorium - Thorium

Thorium
recensie cijfer 2019-02-07 Thorium is opgericht door drie leden van Ostrogoth met als doel het blikveld ten opzichte van Ostrogoth wat te kunnen verruimen. Blijkbaar vond men de oldschool heavy metal van de Belgische metallegende te veel een keurslijf, maar vervolgens doet men op het debuut van deze vijfmansformatie voor het overgrote deel precies wat het met Ostrogoth ook deed. Precies, oldschool heavy metal spelen, rechtsreeks afgeleid van de NWOBHM, met een hang naar Judas Priest, Iron Maiden en Saxon. Maar misschien bedoelen ze met het wat meer buiten de lijntjes kleuren het afsluitende ‘Four By Number’, Four By Fate’ dat maar liefst een kwartier klokt. Iets wat ongewoon lijkt in de wereld van de ambachtelijke heavy metal, alhoewel Iron Maiden zich toch ook vaak te buiten ging en gaat aan lijvige tracks. Deze epische track heeft inderdaad wat meer afwisseling in zich, en bevat akoestische intermezzo’s, snelle gedeelten en slepende stukken. Best leuk geprobeerd, maar of het nu ook echt heel erg de grenzen van de band oprekt?

De zang op Thorium wordt verzorgd door, de Nederlander tussen de Belgen, David Marcelis die we nog kennen van Lord Volture. Marcelis is een prima keuze om zijn stem te lenen aan de overwegend vlotte metal die al vele malen eerder gespeeld is . We kennen natuurlijk de vlotte links en rechts opduikende Iron Maiden-achtige huppellijntjes (’Godspeed’) of de stoere, met hoog meezinggehalte, Saxon-achtige liederen (‘Powder And Arms’ ) maar al te goed. Zo zouden we best alle tracks kunnen afdoen als kloons van de bekende bands, maar dan doen we de band, die in de track ‘Ostrogoth’ nog even het moederschip in herinnering brengt, wel iets te kort. De songs zijn gewoon goed geschreven en goed gespeeld. Niets mis mee dus.

De debuutplaat van Thorium is een helemaal niet onaardig album waarop het vooral genieten is van oldschool heavy metal in de aloude Britse traditie. Liefhebbers van genoemde voorbeelden gaan best genieten van dit album, al is het allemaal net een tandje minder beklijvend dan wat we kennen van de oude meesters.
Recensent:Jan Didden Artiest:Thorium Label:Empire Records - DHR
Cover The Maension - Raevolution

The Maension - RaevolutionAmerikaanser dan Amerikaans dat is Rᴁvolution van The Mᴁnsion . Het begint...

Cover Dragony - Masters Of The Multiverse

Dragony - Masters Of The Multiverse We luisteren mee met de bandvergadering van Dragony : Agendapunt een: De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT