RECENSIE: Jesse Dayton - The Outsider

Dayton
recensie cijfer 2018-11-04 Rockabilly muzikant Jesse Dayton draait al vele jaren mee. De Amerikaan nam op met mannen als Waylon Jennings, Johnny Cash en Doug Sahm, maar wordt ook in de punk gerespecteerd. Het vurige gitaarspel en de energieke country lopen als een rode draad door zijn carrière. Ditzelfde horen wij terug op het nieuwste album The Outsider.

The Outsider is het tiende album van Jesse Dayton en werd tijdens de meest recente tournee opgenomen. De energie spettert er op deze plaat vanaf. Gelijk met de opener ‘May Have To Do It (Don’t Have To Like It)’ swingt de rockabilly. Dayton maakt er een mooi nummer van dat doet denken aan The Stray Cats. Met het achtergrondkoortje, aanstekelijke refrein en lichte countryswing geeft hij duidelijk een eigen interpretatie.

Net zo aanstekelijk is ‘Tried To Quit (But I Just Quit Tryin’)’. Hier krijgt Dayton hulp van een steelgitaar en honkeytonk piano. Het resultaat is een echte pubrocker. In de gezellige, en vooral swingende, chaos van het liedje zie je de cowboys in Nashville al op de tafels klimmen. De tekst is geestig en past in de countrytraditie van nummers over drinken en verslaving.

The Outsider is geen lange plaat. De CD klokt net een half uur. Dayton laat echter horen geen man van onnodig lange boodschappen te zijn. In sneltreinvaart beukt hij door de nummers. Het vuur en de energie die Dayton neerlegt maakt het resultaat erg aanstekelijk. Rockabilly met een flinke scheut country en blues slaat de klok. Op sommige momenten, zoals tijdens protestnummer ‘Charlottesville’ klinkt de energie van live-optredens nadrukkelijk door, en op andere momenten neemt hij even het gas terug voor een klassieke tranentrekker. Dit doet hij bijvoorbeeld voorbeeldig met ‘Changin’ My Ways’. Met The Outsider maakt Jesse Dayton gewoon een ontzettend leuke, energie en aanstekelijke plaat.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Jesse Dayton Label:Pias
Cover Nathan Bell - Er Gwaetha Pawb A Phopeth

Nathan Bell - Er Gwaetha Pawb A Phopeth Nathan Bell is een singer-songwriter zo klassiek als je ze maar krijgt....

Cover Annelie - After Midnight

Annelie - After Midnight Annelie de Vries debuteert onder haar voornaam met een album van zeven eigen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT