RECENSIE: The Nightwatchman - One Man Revolution

The Nightwatchman - One Man Revolution
recensie cijfer 2007-05-14 Van Rage Against the Machine naar Audioslave naar Nachtwaker. Op dit debuutalbum met dertien nummers doet Tom Morello het helemaal solo onder het pseudoniem The Nightwatchman. Het album is akoestisch, rustig en persoonlijk en bevat vertolkingen van wat volksliederen zouden kunnen zijn.

Hoewel Morello veel gevoelens uit in zijn nummers, is zijn zang wat timide. Hij omschrijft zijn manier van gitaar spelen als een gevoel, in plaats van simpelweg zoveel mogelijk snaren te raken. Hij wordt wereldwijd geroemd om zijn unieke manier van gitaarspelen. Deze blijft op dit album herkenbaar door de ongebruikelijke solo’s en riffs.

In zijn periode met Audioslave maakte Morello het alter ego The Nightwatchman aan. Deze naam is een soort uitlaatklep voor zijn politieke ideeën, welke hij in Audioslave niet kon uiten. Zijn eerste single ‘One man revolution’ is een rauwe, doordringende plaat met een herkenbare melodie. Op het gelijknamige album zijn onder andere rustige, verdrietige klaagliederen als ‘The garden of Gethsemane’ te vinden, evenals een energiek, agressief nummer als ‘House gone up in flames’. Op wat misschien wel het mooiste nummer van dit album is, ‘The dark clouds above’, worden drums toegevoegd. Morello maakt gebruik van een mondharmonica op het melancholieke ‘Battle hymns’ en laat Ierse klanken zijn ‘The road I must travel’ beïnvloeden. Het treurige ‘No one left’ is terug te horen op het album Songs and artists that inspired Fahrenheit 9/11. Het vergelijkt de nasleep van 11 september 2001 met die van een Amerikaanse aanval op Irak.

One man revolution is een sterk, gevarieerd album. Tom Morello zoals je hem waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt, maar beter wel vaker kan horen. In ons land zal hij dit jaar te zien zijn op Pinkpop.
Recensent:Annet Haggeman Artiest:The Nightwatchman Label:Epic
Avril Lavigne - Best Damn Thing

Avril Lavigne - The Best Damn ThingIn 2002 werd Avril Lavigne binnen een mum van tijd een trendsetter zonder...

The View - Hats of the Buskers

The View - Hats off to the Buskers Jawel, we hebben weer een gehypte bandje uit Groot-Brittanië in de schappen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT