RECENSIE: Peter van Rooijen - Liefde Dood & Zwaartekracht

Van Rooijen
recensie cijfer 2018-10-29 In 2009 werd naar voorbeeld van Comedytrain, het singer-songwritercollectief Het Nieuwe Lied gestart. Anno 2018 bestaat het collectief uit namen als Yentl Schieman en Christine de Boer, Flip Noorman en Jeroen Woe van Van der Laan & Woe. Winnaar van de Wim Sonneveldprijs 2012, Peter Van Rooijen is sinds 2011 gekoppeld aan het collectief en sinds 2008 verbonden aan muziektheatergezelschap Circus Treurdier. De theatermaker, cabaretier, acteur en singer-songwriter uit Gouda, leverde in 2015 debuutalbum Er Is Niemand Thuis af en onlangs verscheen Liefde Dood & Zwaartekracht.

Onlangs viel het album met een handgeschreven briefje van Peter op de deurmat. Een persoonlijke noot doet het altijd goed, maar wat het echt goed maakt is wanneer je bij de eerste luisterbeurt denkt: Waarom ken ik deze muzikant nog niet? Wanneer je in een lied zo onder de huid kan kruipen van de luisteraar als bij ‘Ballade Van De Stille Groene Heide’, dan verdient dit absolute hoogtepunt in de Nederlandstalige muziek van 2018, een aparte benoeming, eigenlijk zelfs een hoofdstuk. Waarom? Omdat het maar zelden voor komt dat vanuit het oogpunt van een slachtoffer van een brute moord, zo akelig treffend een Nederlandstalige liedtekst wordt geschreven. Met de verschrikking van verhalen als die van Anne Faber nog vers in het geheugen, levert het beluisteren van deze murderballad, muzikaal schitterend begeleid in de stijl van Bruce Springsteen`s ‘Father`s House’ en Nebraska, de rillingen op. Als je zo`n lied aflevert, onderscheid je je moeiteloos van de busladingen singer-songwriters die er nog altijd op staan.

En dan te bedenken dat het album al niet ‘lullig’ begint, want ook op de verrassende opener ‘Waar Is De Liefde Nu Naartoe?’ hoor je al dat Van Rooijen geen dertien in een dozijn liedsmid is. Dat Van Rooijen uit de kleinkunsthoek komt, hoor je aan de verrassende uitgangspunten van zijn teksten en de gekozen onderwerpen. Een uitgekauwd onderwerp als liefde origineel verwoorden is geen makkie, maar Van Rooijen slaagt met vlag en wimpel. Op ‘De Werking Van De Zwaartekracht’ draait het dan weer om wetenschappelijke termen die je doorgaans niet in een liedtekst verwacht. Dat de teksten daarbij fris en opgewekt worden omlijst door de muziek is een extra pluspunt.

Als kritiekpunt moet je concluderen dat de tien liedjes van hot naar her vliegen. Bijvoorbeeld door de geestige bluestrack ‘Wat Je Doet’ te laten volgen door een uitleg over de totstandkoming van het absurdistische ‘Het Systeem’, maar ook door bijvoorbeeld ‘Wat Je Doet’ afwijkend te produceren. Dit zorgt voor een grillig album waarop schitterende luisterliedjes als ‘Je Houdt Het Niet Tegen’ afgewisseld worden met pakkende popsongs als ‘Samen Op Reis’ en songs als het sarcastische ‘Bedankt’.

Peter van Rooijen bewijst met Liefde Dood & Zwaartekracht dat hij zowel met serieuze teksten als humor goed uit de voeten kan. Dat het album heen en weer vliegt maakt dat het onsamenhangend over kan komen. Tegelijkertijd is ‘Ballade Van De Stille Groene Heide’ zo indrukwekkend dat Van Rooijen zich meteen meldt in de hogere regionen van het canon van het Nederlandse Lied.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Peter van Rooijen Label:Eigen Beheer
Cover Marble Sounds - The Advice To Travel Light

Marble Sounds - The Advice To Travel LightJe hebt bands die alleen maar albums van ongekende schoonheid afleveren....

Cover Morjak - Vrij Vliegende Vissen

Morjak - Vrij Vliegende Vissen ”Dat valt niet bij elkaar te houden, als je zo ver weg bent” , aldus de uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT