RECENSIE: The Milk Carton Kids - All The Things That I Did And All The Things I Didn`t Do

MCK
recensie cijfer 2018-08-29 In de tijd voor social media en amber alerts, verschenen gezichten van vermiste Amerikaanse kinderen op melkpakken. Aan de ontbijttafel zitten met een vermist meisje, het heeft iets ijzingwekkends en nostalgisch. Dat gevoel probeert het folkduo The Milk Carton Kids ook op te brengen. Joey Ryan en Kenneth Pattengale worden in hun eigen Amerika positief onthaald met Grammy nominaties (Best Folk Album en Best American Roots Performance). De traditionele volksmuziek lijkt hier nog niet aan te slaan. Hun vierde album All The Things That I Did And All The Things That I Didn’t Do zal daar niet veel verandering in aanbrengen.

Opvallend is dat The Milk Carton Kids in privéleven en creatief proces allerlei veranderingen ondergaan heeft. De mannen overleefden een kankerdiagnose en een heftige relatiebreuk en probeerden het verlies en de pijn vast te leggen in album vier. Zonder achtergrondkennis valt er geen toename aan somberheid op te sporen, aangezien de melancholie al van voorgaande albums af droop. Tekstueel proberen Ryan en Pattengale wat meer te spelen met het gevoel van sterfelijkheid en achteruitgang. Met ‘Nothing Is Real’ pakt dit plan goed uit. De tekst veroorzaakt een existentiële crisis (“Nothing is real, your mother’s a program, you’re losing your mind”) maar de muziek, een kalmerende ballad, verzacht het crisisgevoel meteen weer. ‘A Sea Of Roses’ is een persoonlijkere reflectie op de dood en is een zoet maar mooi liedje.

Hadden Ryan en Pattengale een viertal liedjes van All The Things That I Did And All The Things That I Didn’t Do gepresenteerd als EP dan was het mooi geweest. Eerst werkt de combinatie van die ouderwetse pedal steel en de samenzang van het duo nog bekoorlijk, maar na twaalf kabbelende liedjes is het wel genoeg. De songtitels zijn net iets te cliché (‘I’ve Been Loving You’ en ‘You Break My Heart’ bijvoorbeeld) en de mandoline net iets te country. All The Things That I Did And All The Things That I Didn’t Do krijgt heus geen onvoldoende, eerder een afgerond maar saai zesje.
Recensent:Joëlle Koorneef Artiest:The Milk Carton Kids Label:Anti
Cover The Adolescents - Cropduster

The Adolescents - Cropduster Cropduster is het onbedoelde eresaluut van The Adolescents aan haar...

Cover Howart - Howart

Howart - Howart Een psychedelisch dagboek, een tijdsdocument, ervaringen en gevoelens....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT