RECENSIE: Slavery Farm - Reborn

Slavery
recensie cijfer 2018-06-01 “Raindrops turned into acid, clearing the view on our fucked up society. We were mad as hell, so we needed to form a fucking angry and brutal band.”. Dat zijn de motieven van Slavery Farm en ze liegen er niet om. De eerste echte volledige plaat, Reborn, bevat twaalf kwade en brute tracks, die in totaal net de 24 minuten aantikken. De uit Nederland afkomstige band bestaat uit leden van Klisma Kock, Rott´nDamned, Fokkum en The Afterveins.

Oorspronkelijk is de band voortgevloeid vanuit Klisma Kock, waar na diverse ledenwisseling er gekozen is voor de huidige bandnaam, die refereert naar ons bestaan als mensen op deze aarde. Een ware slavenboerderij, waarbij we geketend zijn aan ons eigen bestaan. Tel daarbij op dat de mannen het helemaal hebben gehad met alle oorlogshongerige politieke leiders die ons manipuleren en proberen te controleren en je hebt een explosieve mix te pakken, die werkt als een vonk bij een plas olie.

Heel typisch is het dan ook dat de plaat begint met een sample van de finalespeech van Charlie Chaplin uit ‘The Great Dictator’. Eén van de meest gebruikte samples in muziek ooit, maar die zeker vandaag de dag meer dan ooit van toepassing is. “Soldiers, don’t fight for slavery, fight for liberty!”. Een plas olie is voor deze band dan ook een understatement. Deze formatie gaat met een vlammenwerper over een boorplatform. Ze typeren zichzelf als crust metal; een dikke vieze, vettige korst op de rottende wond van de huidige staat van de maatschappij, maar wie dit open durft te krabben hoort meer geluiden. Ze stoppen er nog wat hardcore bij, een beetje death meal, her en daar aangevuld met wat d-beat. In dat opzicht doet het wel wat denken aan de lompheid All Pigs Must Die en Disfear.

Alles moet kapot en dat laten ze horen in een sound die niet alleen opgefokt klinkt, maar ook een flinke stomp uit kan delen als dat moet. Een flinke dosis agressieve chaos die best goed in elkaar zit en in eerste instantie van begin tot einde misschien hetzelfde klinkt, maar stiekem toch wat lekkere twists in petto heeft. Wisselingen in tempo, waarbij het tempo geregeld opgevoerd wordt, of juist extra terugbracht wordt voor maximum impact. ‘Touch And Die’ en ‘Downfall’ zijn goede voorbeelden van het laatste, waarbij ‘No Escape’ een sterk voorbeeld is van het eerste. Tekstueel is het niet altijd allemaal even sterk, maar van een brok muzikale agressie op dit niveau waar de vocalen deel van uitmaken moet je dat ook niet verwachten. Voor souplesse en subtiliteit is geen tijd. Iedereen die het even helemaal gehad heeft met de wereld, kan in een klein half uur weer helemaal tot zichzelf komen met Reborn.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Slavery Farm Label:Eigen Beheer
Cover KingFisher Sky - Technicoloured Eyes

KingFisher Sky - Technicoloured Eyes Kingfisher Sky , opgericht door zangeres Judith Rijnveld en voormalig Within...

Juke

The Juke Joints - 35 Years Of Rock Rollin Blues Er is in ons land vrijwel geen podium meer te vinden waar de Juke Joints...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT