RECENSIE: Fatoumata Diawara - Fenfo

Diawara
recensie cijfer 2018-06-24 Eeuwenoude tradities en de manier waarmee die vervlochten zijn met muziek, zorgen ervoor dat Mali fantastische muziek en artiesten voortbrengt. Zeven jaar geleden alweer maakten we kennis met Fatoumata Diawara en haar geweldige debuut Fatou. De zangeres is een creatieve duizendpoot die onder andere ook in verschillende uiteenlopende producties acteerde. Ze ontvluchtte de strenge wetgeving in het roerige land en streek neer in Parijs. Daar kon ze rustig aan haar muziekcarrière werken en bracht ze haar eerder genoemde debuut uit. Na lang wachten is er dus nu eindelijk de opvolger Fenfo.

Ook daarop zingt ze in haar lokale taal, maar klinken de nummers wat moderner. Gelukkig horen we nog steeds de Malinese invloeden terug en ook de prachtige stem van Diawara. De mooie productie zorgt voor een helder, warm en sprankelend geluid, die alle facetten van haar muziek optimaal benadrukken. Zo hoor je de geweldige baslijn duidelijk knorren in het vrolijke ‘Negue Negue’ en wordt er een fraaie sfeer neergezet door liedjes als ‘Takamba’ en het warme ‘Nterini’.

Hierdoor is het een waar genot om naar de langspeler te luisteren. Diawara komt helemaal tot haar recht in de elf liedjes die erop te vinden zijn. Ze verhalen over liefde en familie, maar ook over zwaardere problemen als migratie of de toestand in de wereld. Met haar achtergrond is het niet verwonderlijk dat serieuzere zaken doorsijpelen in haar muziek. Het wordt echter nooit somber, maar hooguit wat melancholisch zoals in het akoestische ‘Kokoro’.

Met Fenfo onderstreept Diawara haar enorme talent en mag ze ondertussen beschouwd worden als een van de uithangborden van de Malinese muziek. Haar charismatische en krachtige uitstraling zorgen ervoor dat ook haar live optredens erg de moeite waard zijn. Ga haar dan ook vooral zien als de kans zich voordoet.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Fatoumata Diawara Label:Pias
SFT

Svein Finnerud Trio - Plastic SunDat kwaliteit uiteindelijk altijd een keer boven komt bovendrijven bewijst de...

Cover Bleed From Within - Era

Bleed From Within - Era Metalcore; menig band zal zich vandaag de dag beledigd voelen als ze als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT