RECENSIE: Robbert Fossen Band - Get Off On It

Robbert
recensie cijfer 2018-06-22 Als bluesman uit Nederland heb je het niet makkelijk. Je staat qua credibility toch al met 1-0 achter als je uit Noord-Holland komt en niet uit de Mississippi Delta of uit de slums van Chicago. Je zou er bijna de blues van krijgen.

Robbert Fossen is een eindbaas in Nederland bluesland getuige de vele muzikale en zakelijke activiteiten onder zijn naam. Je hebt naast de Robbert Fossen Band ook nog het Robbert Fossen Trio en Fossen Events (organisator van de Haarlemse Blues Club, blues nights, dinner-shows en het juiste adres voor al uw feesten en partijen). Aan commercieel inzicht ontbreekt het Fossen niet. Zo is de (zes man sterke) Robbert Fossen Band te boeken mét of zonder blazerssectie en achtergrondzangeressen, afhankelijk van de gelegenheid of de dikte van uw portemonnee.

Na dertig jaar podiumervaring heeft Robbert Fossen bestaansrecht in het vaderlandse bluescircuit. De vraag is wel of drie decennia podiumervaring voldoende is om een interessant studioalbum af te leveren. De vraag stellen, is hem beantwoorden.

Het album Get Off On It! is gemaakt met de maximale bezetting, dus inclusief blazerssectie en drie achtergrondzangeressen. De band maakt standaard Chicago blues met af en toe een uitstapje richting New Orleans. De band klinkt als een geoliede machine, met het gevaar dat de automatische piloot op de loer ligt. Verwacht van de Robbert Fossen Band geen stilistische verrassingen of instrumentale uitspattingen. Het blijft blues volgens het boekje.

Get Off On It telt vijf eigen songs en maar liefst negen (!) covers. Eén artiest krijgt zelfs tweemaal de eer: Tony Joe White. Een doodzonde als je het mij vraagt. De interpretatie van White’s ‘Did Somebody Make A Fool Outta You’ is meeslepend en vakkundig gedaan. Maar de titelsong ‘Get Off On It’ is net als het origineel een funky niemendalletje met een onnozele tekst en het vermelden niet eens waard.
Het op de plaat zetten van zoveel covers lijkt een potje muzikale krachtpatserij, maar is toch eerder een creatief zwaktebod. Je hebt als luisteraar wel meteen een alibi om Get Off On It uit de cd-speler te halen en de naald te laten zakken op een bluesklassieker uit de platenkast.

De eigen songs bieden geen nieuwe inzichten in het bluesgenre, maar geven wel enig inzicht in wat Fossen zoal bezig houdt. Zo is ‘All Those Evil Words’ de moeite waard, net als ‘All That Bluesmen’ waarin Fossen (in zijn droom) figureert in een bluesorkest te midden van zijn overleden blueshelden. In ieder geval leuker dan de zoveelste interpretatie van een song van Ray Charles, Freddy King of T.J. White.

Met een betere balans tussen eigen werk en covers zou Get Off On It! beter te verteren zijn geweest en had de Robbert Fossen Band zichzelf meer smoel gegeven. Nu is het album niet meer dan een luxe visitekaartje voor de afdeling feesten en partijen van Fossen Events.

Nog een laatste tip. Fossen doet er goed aan het ontwerp van een albumhoes de volgende keer aan een vakman over te laten, want de hoofdprijs voor lelijkste albumcover van 2018 heeft Robbert Fossen met Get Off On It in ieder geval al in de wacht gesleept.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Robbert Fossen Band Label:Eigen Beheer
Cover Caliban - Elements

Caliban - ElementsDe Duitse metalband Caliban wil graag even benadrukken dat het niet vast te...

Cover Death Alley - Superbia

Death Alley - Superbia De Amsterdamse band Death Alley heeft aardig roerige tijden achter de rug....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT