RECENSIE: John Bramwell - Leave Alone The Empty Spaces

Bramwell
recensie cijfer 2018-04-20 John Bramwell heeft het grootste deel van de afgelopen twintig jaar naam gemaakt als de bijzonder sympathieke frontman van het Britse I Am Kloot. De rockband leverde in die tijd zeven goed ontvangen albums af. Toch wist Bramwell ondertussen ook tijd te vinden om solo op tour te gaan, waarbij I Am Kloot klassiekers werden afgewisseld met eigen werk. Eind 2017 kondigde hij aan dat I Am Kloot uit elkaar was, naar eigen zeggen omdat het tijd was voor iets nieuws, en kwam de focus geheel op zijn solowerk te liggen. Na een mini-album, al in 1989, en een live-album in 2014 kwam in november dan eindelijk zijn volwaardige solo-debuut. Maar wie bekend is met I Am Kloot en de solo-shows van John Bramwell zal niet bang zijn dat hij met Leave Alone the Empty Spaces een nieuwe weg in slaat.

En inderdaad, na een instrumentaal nummer klinkt ‘Who Is Anybody?’ zoals we John al vaker solo hebben horen optreden. En dat geldt voor de meeste nummers.‘From The Shore’ en titelnummer ‘Leave Alone The Empty Spaces’ klinken muzikaal echter alsofze net zo goed onder de I Am Kloot noemer uitgegeven had kunnen worden. Helaas staan op het solodebuut geen echte hoogstandjes, waar op de platen van van I Am Kloot altijd wel een nieuwe klassieker stond. Na slechts 27 minuten, inclusief twee instrumentale nummers, is de plaat alweer afgelopen en heerst vooral het gevoel dat er iets ontbreekt.I Am Kloot klonk muzikaal hoogstaander en solo geeft Bramwell zijn muziek live veel extra lading en diepgang met zijn persoonlijke verhalen. Deze essentiële elementen ontbreken en dan blijven enkel wat aardige nummers over.Voor een prima EP was het genoeg geweest, maar voor het solo debuut van een frontman van dit kaliber brengt Leave Alone The Empty Spaces gewoon te weinig.

Voor de fans van John Bramwell is Leave Alone The Empty Spaces wellicht een leuke toevoeging (zij mogen hier dan ook gerust een halve ster bij optellen), al zal de nieuwe muziek het niet gaan winnen van het eerdere materiaal of zijn live-album. De zanger is een sympathieke man met een hoge gunfactor, maar we kunnen niet anders concluderen dat dit album de hoge verwachtingen niet waar heeft kunnen maken. De doorstart is nog niet overtuigend, dus zal John Bramwell nog even moeten teren op zijn successen met I Am Kloot. En dat is ook geen straf.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:John Bramwell Label:Believe Recordings
Cover Ruud Jolie & band 'For All We Know' - Take Me Home

Ruud Jolie & band 'For All We Know' - Take Me HomeWithin Temptation mag het dan even rustig aan doen, de bandleden zitten niet...

Cover American Nightmare - American Nightmare

American Nightmare - American Nightmare Zo nu en dan is er ineens een band waarvan het in de wandelgangen zodanig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT