RECENSIE: Blackberry Smoke - Find A Light

Blackberry Smoke
recensie cijfer 2018-04-11 Het uit Atlanta afkomstige Blackberry Smoke brengt met Find A Light zijn zesde plaat in de discografie uit. Het volgt hiermee Like An Arrow uit 2016 op. Frontman Charlie Starr zegt hier zelf over: “The new album is a melting pot of Blackberry Smoke music with a wide range of sound and emotion. I think it is our most inspired work yet”. Ook hier weer laten de vijf mannen horen hoe zij denken over een mix van southern rock, bluegrass, country en hardrock, waarbij ze naadloos van track naar track tussen de genres schakelen. Een goede vergelijking is te trekken met Black Stone Cherry en niet in de eerste plaat vanwege de naam. Beiden bevaren dezelfde lijn tussen de benoemde genres, waarbij Blackberry Smoke wat meer ingetogen en rustiger van aard is.

Als ze wat harder van leer trekken, dan gebeurt dat op z’n hardst, zoals ze op openingstrack ‘Flesh And Bone’ doen. Een dikke bluesgroove voorzien van slidegitaar ondersteunt de opbouwende vocalen, die losbarsten in de refreinen. Ze komen binnen met hard kloppen. Als de dampen van de entree gedaald zijn, treedt ‘Run Away From It All’ aan. Een southern poprockclassic in wording over op de vlucht staan als Bonnie & Clyde, voorzien van een stevige gitaarwerkje halverwege. Het klinkt wat cliché, maar heeft een fijne schwung. De pit uit de openingstrack wordt voortgezet in ‘The Crooked Kind’, waarbij het gaspedaal weer wat ingedrukt mag worden, mede dankzij een uiterst speels riedeltje.

Met ‘Medicate My Mind’, ‘I’ve Got This Song’ en ‘Seems So Far’ zakt het tempo en komt de country/ bluegrass-aard naar boven. ‘Let Me Down Easy’ kent zelfs de klassieke country over-en-weer met een vrouwelijke zangeres. Aan die rust komt een einde met radioknaller ‘Best Seat In The House’, die het ook nog goed zou doen in de alternatieve rockscene uit de jaren 90. De vingervlugheid op gitaar komt weer aan bod op de blueskraker ‘I’ll Keep Ramblin’. Frontman Charlie Starr is als zanger niet uitzonderlijk, maar beschikt wel over sentimentele countrysnik, zoals hij ook laat horen op ‘Till The Wheels Fall Off’. Afsluiter ‘Mother Mountain’ heeft een lichte Led Zeppelin-vibe en maakt daarmee de diversiteit van het plaatje compleet. “Mother mountain, bring me home.”

Op Find A Light laat Blackberry Smoke horen dat ze het licht niet uitgevonden hebben, maar dat ze wel goed weten hoe ze tussen diverse stijlen kunnen laveren. Alle typisch Amerikaanse muzikale maniertjes zitten er in verwerkt, van begin tot eind, in zowel de sentimentele sneer naar vroegere tijden als de flitsende gitaarsolo’s. Het moge duidelijk zijn dat ze dit in wel in de vingers hebben. Daarentegen is het wel al vaker (en beter) gedaan, waardoor de plaat nergens echt memorabel wordt. Ze raken de snaar, maar bewerkstelligen niet dat deze stevig na trilt.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Blackberry Smoke Label:Earache
Cover The Boxer Rebellion - Ghost Alive

The Boxer Rebellion - Ghost AliveMet één megahit in het zeventienjarige bestaan van de band kan er over de...

Cover Avenged Sevenfold - The Stage

Avenged Sevenfold - The Stage In de hall of fame van Avenged Sevenfold staan het rauwe debuutalbum...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT