RECENSIE: Susanna - Go Dig My Grave

Susanna
recensie cijfer 2018-04-24 Susanna Karolina Wallumrød (1979) is een Noorse folkzangeres die met minimale middelen traditionele folksongs en bekende, en minder bekende, popsongs omzet tot gedragen folkballades. Dit vult zij soms aan met wat van haar eigen songs. Onder de naam Susanna is zij inmiddels al weer aan haar twaalfde album toe. Geen vrolijk album, dat kan ook niet anders wanneer je het de titel Go Dig My Grave meegeeft.

Op het van prachtig artwork voorziene Go Dig My Grave wordt Susanna bijgestaan door Giovanna Pressi (Barokharp). Ida Løvli Hidle (Accordion) en Tuba Livsdatter (Hardangerviool, viool en achtergrondzang). Zelf bespeelt Susanna de Kalimba en geeft zij vooral alle ruimte aan haar engelachtige stem die ergens het midden houdt tussen Bjørk en Emiliani Torrini. De stijl van de muziek doet wel wat denken aan het werk van bijvoorbeeld Loreena McKennitt en Mia Doi Todd.

Vrolijk, nee dat wordt het dus nooit binnen de liedjes van Go Dig My Grave , maar de teksten gaan dan ook over afscheid of onmogelijke liefdes en dat dan verpakt in een aantal traditionals en covers met als meest opvallende tracks, bijna onherkenbare, covers van ‘Perfect Day’ van Lou Reed dat het album afsluit en ‘Wilderness’ van Joy Division. Het stokoude en intens sombere ‘Freight Train’ van Elisabeth Cotten, dat het album opent, pakt je gelijk bij je lurven om je drie kwartier later pas weer los te laten uit deze verwrongen trip.

Pas echt oud wordt het in ‘Cold Song’ waarin een gedicht van John Dryden (1631-1700) op muziek van Henry Purcell (1659-1695) is gezet. De staccato manier van zingen van Susanna en de barokke instrumenten plaatsen je direct in de zeventiende eeuw. Zo moet het in de Engelse kastelen hebben geklonken. Susanna’s eigen composities komen er op deze plaat wat bekaaid vanaf. Slechts in een song heeft zij de hand gehad, maar de fraaie bewerkingen van de traditionals en covers, waaronder ook het overbekende ‘Lilac Wine’(o.a. Jeff Buckley), maken het meer dan goed.Go Dig My Grave is dan ook een onderhoudend folkalbum dat je wel even de tijd moet gunnen, maar waar je flink wat plezier aan kunt beleven. Ondanks alle somberheid.
Recensent:Jan Didden Artiest:Susanna Label:Konkurrent
Kernel

Peter Kernel - The Size Of The NightHoe kan het dat je iemand jarenlang haat om dan uiteindelijk toch samen...

Cover Metaprism - Catalyst To Awakening

Metaprism - Catalyst To Awakening Metaprism is een Engelse band die met Catalyst To Awakening haar tweede...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT