RECENSIE: Metaprism - Catalyst To Awakening

Metaprism
recensie cijfer 2018-04-17 Metaprism is een Engelse band die met Catalyst To Awakening haar tweede album op de mensheid heeft losgelaten. De zeskoppige, in 2012 opgerichte, metalband heeft zowel een zangeres als zanger in de gelederen die elk ongeveer de helft van de zangpartijen voor hun rekening nemen. Zodoende kunnen we de band omschrijven als een heftigere versie van Amaranthe of Lacuna Coil. Door de vele grunts en de alom aanwezig melodie, inclusief welluidende gitaarsolo’s, kunnen we ook Arch Enemy wel als invloed noemen.

Zangeres Theresa Smith heeft een heldere en veelzijdige rockstem, terwijl Joey Draper regelmatig switcht tussen een metalcore-achtge brul en zijn normale vrij hoge stem. De zang is daardoor prima geslaagd te noemen. Nu de songs nog.

De melodieuze opener ‘Codex Reginus’ is absoluut een prima track waarop de dame en heer in vol ornaat hoorbaar zijn en het daaropvolgende catchy ‘Unleash The Fire’ heeft een meezingbaar refrein dat dan weer net wat te lang door blijft klinken. ‘Incarcerate’ doet door de knorrende riff en de wat hogere zang van Smith nog het meest aan Lacuna Coil denken, al is voor de openingsriff wel stiekem een beetje leentjebuur gespeeld bij Iron Maiden (‘Flash Of The Blade’). In deze track horen we dan ook nog wat gastvocalen van Marco Pastorino (ex-Secret Sphere) en Chira Tricarico (ex-Temperance). Alsof de zang van het duo Smith en Draper al niet genoeg te bieden heeft.

Op een gegeven moment begint dan toch heel langzaam de verveling toe te slaan omdat we in elke song ongeveer hetzelfde kunstje tegenkomen en dus moeten de songs het doen en als die niet onderscheidend genoeg zijn beginnen de gedachten als vanzelf wat af te dwalen. Gelukkig komen we tegen het einde een heuse ballad tegen in de vorm van ‘Aftermath’. Hierin mag Theresa Smith, met en beetje hulp van Joey Draper, even de hoofdrol stelen met een eervol resultaat. Hierna wordt de noestigheid weer vrolijk in de laatste twee songs voortgezet, waarbij ‘Unanimous’ in ieder geval opvalt door de hoeveelheid peper in deze track. Uiteindelijk is Catalyst To Awakening dus een aardig album, maar ook niet meer dan dat.
Recensent:Jan Didden Artiest:Metaprism Label:Graviton
Cover Susanna - Go Dig My Grave

Susanna - Go Dig My GraveSusanna Karolina Wallumrød (1979) is een Noorse folkzangeres die met minimale...

Cover Evil Empire Orchestra - Evil Empire Orchestra

Evil Empire Orchestra - Evil Empire Orchestra België staat bekend als land waar een groot aantal zeer goede bands actief...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT