RECENSIE: Skarlett Riot - Regenerate

Skarlett Riot
recensie cijfer 2018-02-06 Op het gebied van female fronted metal is het aanbod dermate hoog dat je soms door de bomen het bos niet ziet. Het kaf van het koren scheiden is de beste remedie. Gelukkig hoort het Engelse Skarlett Riot niet tot het kaf, zoveel is duidelijk bij beluistering van haar tweede album Regenerate. Verwacht bij de muziek van het viertal geen symfonische sprookjesmetal met een amechtig hijgend zangeresje, maar constateer dat je luistert naar compacte bloedcommerciële metal met een frontvrouw met ballen.

Inderdaad, Skarlett de zangeres van deze voortvarende metalband, staat met twee benen op aarde en zingt de pannen van het dak met haar prima veelzijdige rockstem. Dat de band zegt beïnvloed te zijn door bands als Alter bridge, Halestorm , AC/DC, Guns ‘n’Roses en meer van dat soort gesnor, hoor je niet allemaal terug op Regenerate, maar bij het noemen van een band als Halestorm hebben de vier Britten een punt.

De tien songs op Regenerate luisteren lekker weg. De band komt met de vlotte single ‘Break’ en het daaropvolgende stampende ‘Closer’ snel to the point. De hakkende riffs en aanstekelijke zanglijnen grijpen je direct bij de strot. Soms wordt het iets symfonischer zoals in ‘Affliction’, maar zoetsappig wordt het nergens. Daar zorgen de broers Luke (drums) en Danny (gitaar) Oglesby samen met bassist Martin Shepherd wel voor. Zo gaat in ‘Paralyzed’ het gaspedaal nog eens even lekker tot de bodem en dan blijkt hoe veelzijdig Skarlett met haar stem is. Ook hier zijn de spaarzame symfonische elementen de saus die de maaltijd extra lekker maken, want gekruid dat is het al. Dat geldt zeker ook voor de teksten waarin Skarlett vooral haar sombere kant te voorschijn tovert en ons duidelijk maakt dat de wereld rond de zangeres niet al te rooskleurig is en waarin het lijkt of de psychische nood soms hoog is geweest. In hoeverre de teksten autobiografisch zijn, dat komen we niet echt te weten. Het afsluitende ’Warrior’ laat met een schroeiend betoog van Skarlett horen dat alle spoken uit het hoofd zijn verdreven en dat dan uiteraard voorzien van een stevig muzikaal fundament.

Regenerate is een prima tweede album van deze Engelse metalband. De pittige songs zijn zonder uitzondering gedreven en maken duidelijk dat we de komende jaren flink rekening moeten houden met deze uitstekende band.
Recensent:Jan Didden Artiest:Skarlett Riot Label:Despotz Records
Cover Minco Eggersman - In Blue

Minco Eggersman - In Blue Minco Eggersman is een veelzijdig man. Enige bekendheid verkreeg hij als...

Cover honeymoon disease - Part Human, Mostly Beast

honeymoon disease - Part Human, Mostly Beast Met het imago van Honeymoon Disease zit het wel snor, letterlijk en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT