RECENSIE: Helge Iberg - Jazzkammer

Iberg
recensie cijfer 2018-10-20 Hij was al jarenlang toonaangevend in de Noorse jazz-wereld maar internationale erkenning kreeg Helge Iberg pas echt met zijn in 1990 uitgebrachte opera Det Ondes Problem. In de jaren die volgden werd Iberg vooral gezien als een componist die jazz transformeert in een hedendaagse, vaak orkestrale muziekvorm. Vooral symfonie-orkesten in Noorwegen zijn dol op zijn werk. Desondanks blijft Iberg altijd trouw aan zijn eerste liefde: de jazzmuziek. Als pianist komt de muzikale veelvraat volledig aan zijn trekken omdat hij daarin de absolute vrijheid vindt die hij zich in de vele andere stromingen nauwelijks kan veroorloven. Met de grote namen uit de Noorse jazzscene waarmee hij zich laat omringen zoekt Iberg altijd naar nieuwe invalshoeken. Zijn muzikale interactie op het podium is ook terug te vinden in de studio-opnamen. Het is een werkwijze die hem zeer geliefd maakt bij zijn collega’s. Nadat bijna tien jaar geleden de voorganger Standards And Vanguards werd opgenomen en uitgebracht, verscheen dit jaar onder de naam Helge Iberg’s Jazz-Kammer, de lang verwachte opvolger A Musical Offering.

In elf stukken, waarin er enkele tracks zijn voorzien van vocalen, nemen Iberg en zijn bekwame begeleiders de luisteraar mee op een avontuurlijke reis waarin diverse stijlen voorbijkomen en waarbij zowel de oude meesters, o.a. Thelonious Monk en filmmuziekcomponist Henri Mancini, op een voetstuk worden geplaatst maar waarin ook John Lennon en Paul McCartney met een bewerking van hun ‘Blackbird’, in dit geval ‘Blackbird Revisited’ geheten, op een prachtig eerbetoon kunnen rekenen. De van vele film- en musicalcomposities bekende Harold Arlen, ‘Somewhere Over The Rainbow’, ‘Wizard Of Oz’, diende eveneens als inspiratie. Zijn prachtige ‘Come Rain Or Come Shine’ wordt hier vrij vertolkt in ‘Koselig Med Peis’. Iberg gaat soms zo ver in zijn eigen interpretaties dat er van het originele werk nauwelijks meer iets is terug te vinden.

Op A Musical Offering gaat zowel de traditionele als de hedendaagse jazzmuziek heel goed samen met de liefde van Iberg voor het American Songbook. Het maakt van zijn vrije bewerkingen een interessante luisterervaring voor de jazzpuristen maar zorgt er tevens voor dat ook de liefhebbers van de meer toegankelijke stijlen met dit album uit de voeten kunnen.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Helge Iberg Label:Pias
Cover Hakon Kornstad + Kork - Live

Hakon Kornstad + Kork - LiveHåkon Kornstad is een intrigerende artiest. In de toch al zo kleurrijke...

Cover The Xcerts - Hold On To Your Heart

The Xcerts - Hold On To Your Heart The Xcerts is een driekoppige band die oorspronkelijk afkomstig is uit het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT