RECENSIE: Lavalu - Solitary High

Lavalu
recensie cijfer 2018-05-25 Achter de naam Lavalu gaat de zangeres Marielle Woltring schuil. Zij werd weliswaar in de Verenigde Staten geboren werd maar groeide in Nederland op. Om maar met de deur in huis te vallen: al bij de opener ‘Waiting’ blijkt dat Lavalu geen typische singer-songwriter is. Weliswaar een zangeres die zichzelf op een piano begeleidt, maar die begeleiding verraadt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Jacqueline Govaert die meer in de popmuziek geworteld is, een klassieke achtergrond. Het album Solitary High is bijzonder spaarzaam geproduceer; het prachtige pianospel van Lavalu en haar stem waaraan, zoals op ‘Safe’ wat effecten en echo aan zijn toegevoegd, of zoals op ‘Hide Me’ een extra piano.

Solitary Highis geen makkelijk in het gehoor liggende blije plaat. Het is eerder een verstild desolaat muzikaal landschap, of zoals zij het zelf vertaalt: ”Een liederencyclus die te vergelijken is met Schubert’s Winterreise”. Geen liedjes met een couplet en een refrein maar eerder klassieke composities. Net als de hoes, waarop Lavalu ons, ontdaan van enige opsmuk, aanstaart is het album rauw en ongepolijst. Geen album dat als achtergrondbehang moet worden beluisterd, maar waarin je ondergedompeld moet worden. Waarin je je moet laten wegvoeren door haar prachtige pianospel en gevoelige stem, of zoals in het laatste nummer ‘Too Much’, alleen haar zang. Geen makkelijk album, maar voor wie bereid is zich onder te dompelen in Solitary High, valt er veel te genieten.
Recensent:Ron Bulters Artiest:Lavalu Label:It\'s All Happening
Cover The Royal Engineers - Rock 'N Roll Will Never Let You Down

The Royal Engineers - Rock 'N Roll Will Never Let You Down The Royal Engineers willen het popgenre weer zuiveren. Ze hebben genoeg van...

Cover Hope - Hope

Hope - Hope Hope is een debuutplaat en ook weer niet. In 2012 werd het album The Ocean...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT