RECENSIE: Madness - Full House - The Very Best Of

Madness
recensie cijfer 2018-02-03 Madness loopt al een hele tijd mee. De band wordt in 1976 opgericht en debuteert in 1979 met de single ‘The Prince’, een eerbetoon aan ska-legende Prince Buster naar wiens ‘Madness’ de band zich vernoemde. De B-kant van ‘The Prince’ is een cover van datzelfde ‘Madness’. De echte doorbraak van de band volgt met het album One Step Beyond. De titeltrack, eveneens een cover van Prince Buster belandt op nummer zeven in de Engelse singles chart en ‘My Girl’ haalt zelfs de top drie.

Hierna scoort de band tot in 1983 een hele rits top tien hits, waaronder ‘Baggy Trousers’, ‘It Must Be Love’ (een cover van Labi Sifre) en ‘Our House’. Vanaf 1984 neemt het succes langzaam af en in 1986 houdt de groep het voor gezien. Een aantal leden gaat nog verder onder de naam The Madness, maar ook die band houdt in 1988 op te bestaan.

In 1992 komt de band echter alweer bij elkaar en worden de singles-verzamelaar Divine Madness en het live-album Madstock uitgebracht. De band blijft hierna met enige regelmaat optreden. In 1999 verschijnt ook weer een nieuw album, waarmee de band echt helemaal terug is. Het succes van de jaren ’80 wordt niet meer geëvenaard, maar de band brengt om de paar jaar een nieuwe plaat uit en gaat weer echt toeren. Dit brengt de groep in 2009 ook op Pinkpop, waar ze laat zien live nog steeds ijzersterk te zijn.

Op de nieuwe verzamelaar Full House: The Very Best Of Madness vinden we een mooie dwarsdoorsnede van het oeuvre van de band met natuurlijk de nadruk op de hits uit de jaren ’80. Opmerkelijk is dat alle tracks van de verzamelaar Divine Madness ook op Full House te vinden zijn. Naast de allergrootste hits komen ook een paar erg leuke, maar net iets minder bekende tracks voorbij, waaronder ‘Uncle Sam’ en ‘Michael Caine’, een persoonlijke favoriet van uw recensent. Het op Divine Madness opvallend afwezige ‘Madness’ is op i> Full House wel meegenomen.

Ook uit de periode na 1992 komt een aantal erg leuke tracks voorbij, waaronder ‘Drip Fed Fred’ (met Ian Dury), ’Johnny The Horse’ en ‘Mr. Apples’. Deze songs zijn niet zo goed als die uit de begintijd, maar zijn toch zeker de moeite waard.

Al met al is Full House een leuke verzamelaar die de ontwikkeling van Madness goed laat horen. De band begon natuurlijk met ska, maar ontwikkelde zich door de jaren heen tot een pure, zij het typisch Britse, popband. Door de toevoeging van ‘Madness’ en natuurlijk het nieuwere werk heeft deze nieuwe compilatie ook echt een meerwaarde ten opzichte van eerdere verzamelaars.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Madness Label:BMG Nederland
Houston

Whitney Houston - I Wish You Love: More From The BodyguardAfgelopen maand was het precies zes jaar geleden dat Whitney Houston...

Cover Bökkers - Schorem Uut De Schiettente

Bökkers - Schorem Uut De Schiettente “Drie akkoorden en de tent zit vol” zingt Hendrik Jan Bökkers, naamgever...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT