RECENSIE: Someday Jacob - Everybody Knows Something Good

Someday Jacob
recensie cijfer 2018-02-08 Het Duitse Someday Jacob maakt door de 70’s beïnvloede folkrock met een modern randje. Toen de zanger, JörnSchlüter, een bijna dood-ervaring had in New York, besefte hij dat het hierna tijd was voor ontspanning en zelfreflectie. Veel van het album Everybody Knows Something Good gaat over deze ervaring. Bovendien zegt hij dat muziek geen wedstrijd moet zijn maar een gesprek, en dit zie je ook terug in de albumtitel. Iedereen weet wel iets goeds. Met zijn vieren zetten ze een prima album neer die veel emotie in de teksten bevat en ook nog eens af en toe lekker rockt.

De openingstrack ‘Leaving New York’ is een kort intro op dit verhaal over de zanger. Het is zacht, gevoelig gezongen en de strijkers zorgen voor meer emotie in het tussenstuk. Het nummer daarna, ‘Hands Of Love’, heeft meer weg van een rocklied. Het is toegankelijk voor de luisteraar, mede door het pakkende refrein, de gitaarmelodieën en de drumpartijen. ‘Hide Within You’ is in het begin een kalme piano ballad met strijkers, maar ontpopt zich langzaam tot een sterk en emotievol poprocknummer. De mooie tekst waarbij Schlüter zingt dat hij zo in de huid van iemand kan kruipen, kan iedereen zich mee identificeren. De uithalen in het refrein zorgen voor extra gevoel bij deze tekst. De bonustrack aan het eind van het album is hetzelfde nummer, maar dan in duetvorm met Daisy Chapman. De toevoeging van deze vrouwelijke stem maakt het nog persoonlijker en gevoeliger, maar beide nummers hebben hun eigen charmes en zijn uniek.

‘Your Medicine’ en titeltrack ‘Everybody Knows Something Good’ blijven op de oppervlakte zweven en kabbelen een beetje voort. Er is weinig verrassend te vinden en soms is het zelfs wat saai. Ook ‘Can You Feel Me’ sluit daarbij aan. Het nummer heeft een zeer makkelijk refrein en een ”woohoo” wordt ook vaker erin gegooid. Er is echter wel gebruik gemaakt van experimentele gitaaruithalen, waardoor het nummer een beetje gaat zweven wat de sfeer ten goede komt. ‘Man Without A Cause’ is weer een erg sterke track met minimaal instrumentgebruik. Het is gevoelig en rauw gezongen en de opkomst van de strijkers maakt het een beetje mysterieus.

Someday Jacob laat zien dat muziek inderdaad een gesprek is. Vol emotie worden er verhalen verteld en met gitaren wordt dit goed ondersteund. Helaas zijn er wel wat nummers op Everybody Knows Something Good waar deze emotie ver te zoeken is en het nummer rustig voortkabbelt. Hier had meer uitgehaald kunnen worden, maar je kunt ook niet het hele album zwaarmoedig maken. Er is altijd wel ruimte voor wat luchtigs. Een erg goed album waar je helemaal in kunt kruipen.
Recensent:Nadine Visser Artiest:Someday Jacob Label:Haldern Pop Recordings
Cover Age Sten Nilsen - Smooth Seas

Age Sten Nilsen - Smooth Seas Age Sten Nilsen schijnt een grote meneer te zijn in thuisland Noorwegen....

Cover Harvest Moon (Son) - Whiskers & The Brains

Harvest Moon (Son) - Whiskers & The Brains Wie is Harvest Moon ? Met Whiskers And The Brains door je speakers zul je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT