RECENSIE: Treehook - -X-

Treehook
recensie cijfer 2017-12-13 Een mooie plak wit vinyl ploft op de deurmat. Het debuut van het Zeeuwse Treehook uit het pittoreske Zonnemaire (Schouwen-Duiveland). De identiteit van de band is minstens zo geheimzinnig, als het geluid van de band eigenzinnig is.

Op de promofoto’s en videoclips worden de hoofden van de bandleden steevast afgeplakt met een schapenkop of het hoofd van Giel Beelen. De bandbio en een speurtocht op internet leveren wel een hele trits namen op maar volgens datzelfde internet zou Treehook een trio zijn. De enige zekerheid die de platenhoes verschaft is de gastrol van saxofonist Jaap Verseput op twee tracks. Daar doen we het voorlopig maar mee.

Het album luistert naar de naam X en wordt in eigen beheer uitgebracht in een oplage van vijfhonderd stuks. De plaat telt tien tracks met onstuimige rock met invloeden uit de (post)hardcore, grunge en indie. Volgens eigen zeggen vinden ze hun inspiratie in like-minded bands als Kapitan Korsakov en Lightning Bolt. En daar valt iets voor te zeggen.

De band laat zich niet vangen in één hokje. Treehook zet de luisteraar graag op het verkeerde been. Opener ‘Sun Sets Too Soon’ is daar een mooi voorbeeld van. De openingsriff en het bijbehorende beukende drum- en baswerk is pure thrashmetal. Als ze daar vervolgens een oosters aandoende melodielijn aan toevoegen, wordt je als luisteraar in verwarring achtergelaten.

In het instrumentale ‘Extraordinary Farmer’ beleven de oosterse sferen een reprise en is er een glansrol weggelegd voor de saxofoon van Jaap Verseput. Het heftige slot van het nummer roept zelfs nog even Reflud (met Hans Dulfer) in herinnering.

Kant B opent heftig met ‘Xanax Retard #1’. Deze track maar ook ‘Animal’, en eigenlijk de hele B-kant, lijken qua sound en productie uit de productionele koker te komen van de legendarische noise-producer (en muzikant) Steve Albini, bekend van Big Black, Shellac en Nirvana. Met dank aan Willy Berrevoets en zijn Avalanche Studio. De referentie aan Nirvana komt alleen in afsluiter ‘Live By The Sea’ duidelijk naar voren.

Dat een Zeeuwse band eigenzinnig kan zijn en niet per se hoeft te zingen over zoute zeeën, zilte zuchten en mosselfeesten, weten we natuurlijk al sinds Nuff Said. Met Treehook is weer een band boven komen drijven waar Zeeland trots op mag zijn. Luctor et Emergo!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Treehook Label:Eigen Beheer
Cover Cut Copy - Haiku From Zero

Cut Copy - Haiku From Zero Haiku From Zero is het vijfde album van het Australische collectief Cut...

Cover Order of the Emperor - Behold

Order of the Emperor - Behold Dat er genoeg frisse rockbands in Nederland zijn, moge de afgelopen maanden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT