RECENSIE: Sky Music - A Tribute To Terje Rypdal

Sky Music
recensie cijfer 2017-12-28 Terje Rypdal is een grootheid in Noorwegen. De zeventigjarige gitarist/ componist kent geen grenzen en heeft zich bekwaamd in rock, jazz en modern klassiek. Al in 1967 bracht hij zijn eerste album uit waarna de man jaarlijks één of zelfs meerdere platen opnam. Pas de laatste jaren is hij wat minder gaan opnemen, maar de omvangrijke catalogus is indrukwekkend. Dat vond ook de Amerikaanse gitarist Henny Kaiser die de muziek van Rypdal dermate de moeite waard vindt dat hij een grote groep muzikanten om zich heen verzamelde om zo een tribute-album met herinterpretaties van Rypdals werk op te nemen.

Onder de naam Sky Music – A Tribute To Terje Rypdal bracht hij een aantal stukken muziek van Rypdal in negen tracks tot leven. Het levert een geheel instrumentale plaat op van tachtig minuten die zeker interessant te noemen is. Mits je van dit soort muziek houdt natuurlijk. Behalve Kaiser zelf doen er nog dertien muzikanten mee op het album. De meeste namen klinken ons niet direct bekend in de oren, maar wanneer je leest dat er muzikanten uit een aantal Noorse rock- en jazzbands, waaronder Motorpsycho, meedoen is misschien de interesse gewekt van de avontuurlijke rockliefhebber. Daarnaast hebben gitaristen uit de wereld van de geïmproviseerde muziek ook hun steentje bijgedragen. Namen als Bill Frisell, Nels Cline, Jim O'Rourke, Reine Fiske en Kaiser zelf zullen de liefhebbers doen watertanden.

Sky Music – A Tribute To Terje Rypdal is geen gemakkelijke kost. Je moet er wel wat voor doen om de muziek tot leven te laten komen en daar doet het wat al te ongevaarlijk klinkende, rustige begin geen goed aan. Het kalme getokkel van ‘ørnen’ wordt al snel opgevolgde door het een stuk spannender klinkende en een kwartier durende ‘Over Birkerot/ Silver Bird Heads For The Sun’ dat door de ‘spooky’ sferen behoorlijk aan de lange stukken uit de vroegste Pink Floyd jaren doet denken. ‘Chaser,’ dat hierna komt’ heeft een flinke spacerock tic waarna de gelegenheidsformatie helemaal losgaat in een track met de veelzeggende titel ‘Warning: Electric Guitars’, en vervolgt met bijna twintig minuten klokkende ‘Tough Enough/ Rolling Stone/ Tough Enough,’ dat de eerste vijf minuten wel heel veel van je inlevingsvermogen vergt. Maar dit stukje ontvouwt zich een alleszins capabele track, die vol met fusion, jazz en rock zit.

De twee tracks hierna zijn vrij rustig en vooral het orgelgefröbel in ‘Dream Song/ Into The Wilderness/ Out Of This World’ zal niet iedereen kunnen bekoren. De mooiste track zit helemaal op het einde. Het is een zacht wiegende jazzy track die door de combinatie van gierende gitaren en pedal steel heel bijzonder klinkt.

Sky Music – A Tribute To Terje Rypdal wekt gemende gevoelens op. De veelal experimentele composities van Rypdal komen misschien mooi tot leven, maar lang niet alles zal iedereen kunnen bekoren. Muziek voor fijnproevers met een groot doorzettingsvermogen, maar razend knap op plaat gezet door een groep grootheden. Doe het ze maar na!
Recensent:Jan Didden Artiest:Sky Music Label:Rune Grammofon
Cover Wolf Parade - Cry Cry Cry

Wolf Parade - Cry Cry CryOndanks de grote impact die de dood van David Bowie had op muziekliefhebbers...

Cover Autobahn - The Moral Crossing

Autobahn - The Moral Crossing De vijfkoppige band Autobahn heeft niets met Duitsland en hun muziek te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT