RECENSIE: Nothing But Thieves - Broken Machine

NBT
recensie cijfer 2017-10-27 Het gaat hard met Nothing But Thieves. Na enkele succesvolle EP’s brak de band in 2015 definitief door met hunself-titled debuutalbum en sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit het muzieklandschap. De grootste festivals ter wereld, een tour met Muse en uitverkochte zalen: de vraag is waar ze eigenlijk tijd hebben gevonden voor hun tweede album. Maar hij is er, die lastige tweede. Met Broken Machine willen ze hun imago als beginnend bandje definitief achter zich laten.

En dat lijkt met deze plaat aardig te lukken. De groep heeft duidelijk een hoop ervaring opgedaan: de nummers op het nieuwe album klinken volwassener en doordachter dan twee jaar geleden. Eerste single ‘Amsterdam’ blijft dicht bij het debuut en is daarmee misschien niet het beste uithangbord voor een album waarop de band zoveel met nieuwe geluiden experimenteert. Zo zijn ‘I’m Not Made By Design’ en‘Live Like Animals’ spannende, stevige nummers geworden waarbij ze met nieuwe elementen lijken te experimenteren. Opvallend is dat de uithalen van zanger Conor Mason op deze nummers wat minder prominent aanwezig lijken te zijn. In plaats daarvan worden deze uithalen op ingecalculeerde momenten ingezet en krijgen de overige muzikanten van de band een grotere rol bij het vormgeven van de muziek.

Met de tweede single ‘Sorry’ en ‘Hell Yeah’ laat de band zich van zijn gevoelige kant zien en zet daarmee ook prima rustigere nummers neer. Dit zorgt voor de nodige variatie op de plaat. Niet alles is echter foutloos. Zo kun je bij een nummer als ‘Get Better’ horen dat er sprake was van een aardig idee, maar dat het idee slechts matig is uitgewerkt. Geen idee of dit een gebrek aan ervaring of aan tijd is, maar het laat zien dat de band nog ambities heeft waar het naartoe kan groeien. Zo is Broken Machine nog niet het album dat Nothing But Thieves naar een hogere divisie lanceert, maar het is erg knap dat de band, ondanks (of misschien wel dankzij) een druk schema, zo’n grote stap vooruit heeft gemaakt.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Nothing But Thieves Label:Sony Music
Cover Daniel Cavanagh - Monochrome

Daniel Cavanagh - MonochromeAnathema heeft inmiddels de status van grote band bereikt, althans in de...

Cover A-HA - MTV Unplugged - Summer Solstice

A-HA - MTV Unplugged - Summer Solstice Hoewel A-ha in 2010 uit elkaar ging, kwam de band in 2015 weer bij elkaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT