RECENSIE: A-HA - MTV Unplugged - Summer Solstice

A-ha
recensie cijfer 2017-10-26 Hoewel A-ha in 2010 uit elkaar ging, kwam de band in 2015 weer bij elkaar voor een album en een tweejarige wereldtour. Deze zitten er ondertussen op, maar voorlopig lijkt de Noorse groep er nog geen punt achter te zetten: begin 2018 volgt alweer de volgende tour. Deze keer staat hun nieuwe album Summer Solstice centraal. Dit album betreft een live-registratie van de intieme, akoestische MTV Unplugged concerten die de band eerder dit jaar gaf. Is het een waardige uitbreiding van hun oeuvre, of is het album enkel leuk voor de fans?

A-ha is voor de meeste mensen bekend van nummers als ‘Take On Me’, ‘The Sun Always Shines On TV’ en ‘The Living Daylight’: onvervalste popklassiekers uit de jaren ’80. Ook deze nummers zijn op Summer Solstice te vinden, maar in een nieuw jasje. De synthesizers zijn vervangen door akoestische gitaren en het pakkende geluid maakt plaats voor een intieme sfeer. En dat klinkt bijzonder goed: zanger Morten Harket, die op dit album nog meer dan gebruikelijk in het middelpunt staat, blijkt 35 jaar na oprichting van de band nog in topvorm. Maar ook Magne Furuholmen en Pål Waaktaar-Savoy zorgen voor een mooie muzikale omlijsting. Er was al geen twijfel over de kwaliteit van de band en de afzonderlijke bandleden, maar met dit album lijken ze zichzelf en hun muziek toch opnieuw te willen bewijzen.

Een perfecte A-ha plaat dus? Helaas, halverwege de show, die 2 CD’s beslaat, komt de sleur er toch in. Het album bevat te weinig variatie om twee uur interessant te blijven. Daarnaast is het jammer dat een prima cover van ‘The Killing Moon’ (origineel van Echo & The Bunnymen) vooraf wordt gegaan door een matige versie van ‘Scoundrel Days’. Maar het zou de live registratie geen eer aan doen om te zeggen dat het enkel leuk is voor de die-hard fan: daarvoor is Summer Solstice te goed en komen de muzikale kwaliteiten van de band veel te mooi tot uiting. Het is een perfecte plaat voor muziekliefhebbers die verrast willen worden door een band waarvan iedereen denkt die wel te kennen. Alleen al de breekbare versie van ‘Take On Me’ is het meer dan waard!
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:A-HA Label:Polydor
Cover Nothing But Thieves - Broken Machine

Nothing But Thieves - Broken MachineHet gaat hard met Nothing But Thieves . Na enkele succesvolle EP’s brak de...

Cover Nordmann - The Boiling Ground

Nordmann - The Boiling Ground Nordmann is een vierkoppige Belgische progressieve jazzrockband. Deze zomer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT