RECENSIE: Alice Cooper - Paranormal

Cooper
recensie cijfer 2017-10-30 Alice Cooper weet van geen ophouden. Na een uitstapje met de Hollywood Vampires is onder leiding van producer Bob Ezrin (die al de nodige successen van Cooper produceerde, zoals Coopers bekendste plaat, Billion Dollar Babies) een prima plaat opgenomen.

De openingszin van het titelstuk (”I’m condemned to the long endless night/ And I live in the abcense of light”) bewijst dat nog altijd graag de donkere kanten des levens bezingt. Natuurlijk is het effect al lang niet meer zo groot als begin jaren ‘70 met songs als ‘Dead Babies’, maar Alice Cooper doet het nog steeds met volle overtuiging en met een stem die weinig aan kracht heeft ingeboet waardoor het nergens genant wordt. Dat komt mede door de uitstekende band, met onder andere U2’s Larry Mullen op bombastische drums en gastoptredens van Deep Purple’s Roger Glover op het titelstuk (dat, waarschijnlijk onbedoeld, lijkt op ‘Happy Nightmare’ van Focus!) en ZZ Top’s Bill Gibbons op het lekkere ‘Fallen In Love’.

Paranormal is een plaat die nergens verveelt. Er zijn zoals altijd heerlijke riffs, zoals op ‘Fireball’ en ‘Private Public Breakdown’ waarin de draak wordt gestoken met de openbare teloorgang van beroemdheden. Op het album ontbreekt gelukkig ook niet een van de altijd typische shownummers van Cooper (in the trend van ‘Gutter Cat Vs the Jets’ van School’s out).
Op de bonusdisc wordt Cooper op twee nummers herenigd met de originele band met wie hij begin jaren ’70 zijn grootste successen behaalde. Een samenwerking die absoluut naar meer smaakt, want vooral het nummer ‘Genuine American Girl’ grijpt terug naar gouden periode van Killer en School’s Out.
Daarnaast zijn op de bonusdisc (op cd) acht van zijn bekendste nummers toegevoegd. Altijd leuk om prima versies van onder andere ‘Under My Wheels’ en ‘Billion Dollar Babies’ te horen, maar ze voegen weinig toe aan de oorspronkelijke versies of al eerder uitgebrachte livenummers.

Heel verrassend of vernieuwend is Cooper al lang niet meer. Maar hoewel hij de pensioengerechtigde leeftijd wel heeft bereikt hoeft Alice Cooper voorlopig nog niet achter de geraniums te gaan zitten.
Recensent:Ron Bulters Artiest:Alice Cooper Label:V2 Records
Gogol

Gogol Bordello - Seekers And FindersDe gypsypunk van Gogol Bordello kent weinig verrassingen. Desondanks doet...

Cover Manchester Orchestra - A Black Mile To The Surface

Manchester Orchestra - A Black Mile To The Surface Vrijwel iedereen is het er mee eens, de vijfde langspeler van Manchester...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT