RECENSIE: Ricky Koole - Ricky Koole With Ocobar

Koole
recensie cijfer 2017-10-06 Ze is actrice, radiopresentatrice, theatermaakster en ze brengt samen met haar echtgenoot Leo Blokhuis compilaties uit met vergeten pareltjes uit de popmuziek. Daarnaast is ze een van Nederlands beste zangeressen. Ricky Koole. Haar zevende album, Ricky Koole With Ocobar is een prachtige rootsplaat geworden, een mix van covers van bekendere en onbekendere nummers, maar ook eigen werk.

Van de covers valt opener ‘My Old Friend The Blues’ van Steve Earle direct op. Een stevig aangezette versie waarbij de toon direct wordt gezet. Van de Sam Cooke-klassieker ‘(Ain’t That) Good News’ wordt juist vertraagd tot een mooie countryversie. Koole schittert vooral op de wat minder bekende nummers, zoals haar versie van ‘Wide Open Road’ van Johnny Cash (uit de Sun-periode) die aan alle kanten rockt. Want hoe mooi ‘Do Right Woman, Do Right Man’ ook is, de versie van Aretha Franklin (en vlak daarna die van The Flying Burrito Brothers) blijft toch de definitieve versie. Aan de andere kant weet Koole aan Willie Nelson’s ‘Crazy’ een prachtige versie toe te voegen aan een lange lijst van anderen die dit nummer al op hun repertoire hebben staan.

Hamvraag is, blijven tussen de klassiekers van anderen de eigen composities van Koole overeind staan? Het antwoord hierop is een volmondig ja. Met ‘December’, het ontroerende ‘By My Side’, ‘Anchor’ (met prachtige banjopartij en ‘She Knows’ vallen absoluut niet uit de toon tussen de covers en smaken naar meer. Niet in de laatste plaats door de uitstekende begeleiding van Ocobar, met vooral een eervolle vermelding voor gitarist Cok van Vuuren.

Het venijn van het album zit in de staart met de bloedstollend mooie versie van Kris Kristofferson’s ‘For The Good Times’. Slechts begeleid door gitaar zingt Ricky een versie die onder meer de versie van Elvis doet verbleken.
Recensent:Ron Bulters Artiest:Ricky Koole Label:Bertus
Osborne

Joan Osborne - Songs Of Bob DylanHelemaal onbekend was Joan Osborne niet met het werk van Bob Dylan. In de...

Cover Siv Jakobsen - The Nordic Mellow

Siv Jakobsen - The Nordic Mellow Fluisterliedjes, zo wordt The Nordic Mellow , de debuutplaat van de Noorse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT