RECENSIE: Cristobal and the Sea - Exotica

Cristobal
recensie cijfer 2017-10-05 De muziek van Cristobal And The Sea laat zich niet snel in een hokje plaatsen. Met vijf bandleden en vijf nationaliteiten worden veel verschillende, duidelijk hoorbare, invloeden gemixt op Exitoca. Het eerste album van de band, Sugar Now uit 2015, dat opgenomen werd met Animal Collective’s producer Rusty Santos, leek de hoge verwachtingen niet waar te kunnen maken. Uiteindelijk slaagde de plaat er niet in om de hitlijsten te bereiken. Nu is het tijd voor de ‘moeilijke tweede’, Exitoca. Dit keer weliswaar zonder grote producer, maar wel met erg veel Zuid-Europese warmte.

De muziek van Cristobal And The Sea laat zich wellicht het best omschrijven als psychedelische salsapop waarin de vijf nationaliteiten van de bandleden allemaal een plekje hebben weten te bemachtigen. Ieder bandlid heeft zo zijn of haar eigen muzikale erfenis meegenomen op Exitoca.En dat de stijlen elkaar regelmatig afwisselen betekent niet deze niet harmonieus in elkaar overlopen. Die harmonie is nu juist de kracht geweest op Exitoca. Het is het verscheidene aantal intermezzo’s dat voor vloeiende overgangen gezorgd heeft. Het a capella gezongen ‘Brother’ is met zijn religieuze en dromerige karakter hier een uitschieter die voor kippenvel zorgt.

‘Goat Flokk’ , de eerste single van dit album, laat zich kenmerken door een aanstekelijke, up-tempo beat. Hiermee beleeft Exitoca al in het begin het energieke hoogtepunt. Dit betekent echter niet dat de nummers die daar op volgen op kwaliteit inleveren of gaan vervelen. Het is juist het warme en relaxte geluid dat Exitoca tot een plaat maakt met een zeer aangenaam geluid dat enigszins vergelijkbaar is met de klanken van Crystal Fighters. Ook het aanstekelijke nummer ‘Steal My Phone’, dat gekenmerkt wordt door prettig klinkende samenzang en een deuntje dat je de rest van de dag zult blijven neuriën, is zo’n nummer dat net zo goed door Crystal Fighters uitgevoerd had kunnen zijn.

Dat het tweede album ook wel de ‘moeilijke tweede’ genoemd wordt, lijkt Cristobal And The Sea niet dwars te zitten. Ondanks het uiteenlopende karakter van de verschillende invloeden van de bandleden, kan er gesproken worden over een plaat die in balans is, waarop alle puzzelstukjes op hun plaats lijken te vallen. Het harmonieus klinkende geluid op Exitoca is daarom zeer aangenaam. Met Exitoca door de speakers, klinkt er een zonnetje in je oren.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Cristobal and the Sea Label:City Slang
Herring

Red Herring - Here To Distract YouWanneer een bij de redactie binnengekomen album maar lang genoeg...

Cover Lina Tullgren - Won

Lina Tullgren - Won Lina Tullgren is een Amerikaanse singer-songwriter die perfect past in het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT