RECENSIE: Lost Bear - Donkey Shot

Lost Bear
recensie cijfer 2017-10-09 De vijfkoppige band Lost Bear uit Utrecht maakte onlangs alweer hun vierde album genaamd Donkey Shot. Na het vorige album (Inside the Dragon), die met dertig tracks genoeg luisterplezier opleverde, zijn de heren weer terug met hun alternatieve rock. De muziek wordt gekenmerkt door experimentele sounds, scheurende gitaren en soms wat vage zang. Het lijkt alsof ze niet altijd even serieus genomen willen worden, maar dat is juist het mooie aan deze band. Niets moet en alles mag.

Het openingsnummer ‘Carnivorous Plankton’ klinkt veelbelovend. Hoewel de zang erg rauw is en zeker niet perfect klinkt, zorgen de donkere tonen van gitaar en drums voor een mysterieuze, doch chaotische sfeer. Het album is zoals je goed kunt horen opgenomen op een acht sporen cassetterecorder. Een veel kalmer lied is ‘Muscovy’, waarbij de zang soms even doet denken aan Elbow. Het ontspannende ritme, maakt dat de luisteraar er even goed als gemakkelijk naar kan luisteren.

Dat de band ook veel experimenteert, wordt duidelijk bij de tracks ‘Rap Song’, ‘Little Big Adventure’ en ‘White Grubs’, waarbij eerstgenoemde song zorgt voor een heel nieuw beeld door de zang te vervangen door gesproken tekst. ‘White Grubs’ daarentegen klinkt als een lange jamsessie waar van alles de revue passeert. Het aparte ritme wordt ondersteund door verschillende, verrassende geluiden. Zeurende gitaren, een bijna jazzy bassloopje en jammerende zang maken dit allemaal tot een complete chaos. De laatste track van het album is meer pop; iets wat je niet zou verwachten als je de rest van de plaat gehoord hebt. Zelfs klinkt er op het einde een toon van een trompet door het nummer.

Lost Bear is heel erg divers. Het ene nummer zit boordevol gitaren en rauwheid, terwijl een andere song zorgt voor een ontspannen sfeer. Deze verscheidenheid maakt het erg aangenaam om Donkey Shot helemaal te beluisteren. Hoewel niet alles altijd helemaal perfect klinkt, lijkt dit ook niet de bedoeling van de vijf heren. Het experimentele vleugje dat deze band bezit, moet dan ook gekoesterd blijven.
Recensent:Nadine Visser Artiest:Lost Bear Label:Tiny Room Records
Cover Pale Seas - Stargazing For Beginners

Pale Seas - Stargazing For Beginners Pale Seas is terug! Met een debuutalbum. Dat klinkt raar, maar toch komt de...

Cover Dead Lord - In Ignorance We Trust

Dead Lord - In Ignorance We Trust Dead Lord is een rockband die duidelijk zijn roots heeft gevonden in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT