PODIUM: De Parade (Plein) 's-Hertogenbosch - Algemene informatie

 

ALGEMENE INFORMATIE

De Parade is de naam van het plein onder de beroemde Sint Jans Kathedraal, het beroemdste plein van de stad ’s-Hertogenbosch.

De Parade kent een rijke geschiedenis. Het begon ooit in 1274 als begijnhof, de plek waar ruim tweehonderd vrouwen onderdak vonden. Dit begijnhof strekte zich uit tot aan de Binnendieze achter schouwburg Theater aan de Parade. Nadat 's-Hertogenbosch in 1629 door Frederik Hendrik werd ingenomen, werd het katholieke geloof verboden. Er mochten geen nieuwe begijnen meer toetreden en in 1694 was het moment aangebroken dat de laatste Bossche begijn stierf. Dit memorabele moment staat tot op de dag van vandaag gegraveerd in een steen. Ook nu neemt de Parade een belangrijke plaats in. Het is een van de mooiste pleinen in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Strijk overdag neer op een van de terrassen voor een drankje en een lekkere versnapering. ’s Avonds kun je heerlijk dansen in de diverse cafe’s met ieder een eigen stijl.

De Parade, omringd door prachtige kastanjebomen, is tegenwoordig autovrij en hierdoor een locatie waar veel culturele evenementen plaatsvinden. Festivals zoals Theaterfestival Boulevard en Jazz in Duketown schitteren jaarlijks op De Parade.

Het plein de Parade wordt vergezeld door gezellige terrassen en het Theater aan de Parade. De Parade werd een tijdje gelegen flink onder handen genomen door de gemeente 's-Hertogenbosch. Dit uitte zich onder andere in een verbrede stoep. De cafés aan De Parade, die veel eet- en drinkgelegenheden bieden, werden al snel opgesierd met stoelen en tafels. Kortom: de verbrede stoep werd een terras.

ADRES Parade 5211 KL 's-Hertogenbosch Nederland
 

De Parade (Plein) AGENDA

Op dit moment geen concerten in onze agenda van De Parade (Plein) 's-Hertogenbosch. Bekijk hier onze concerthistorie.


Gebruik onze submit-functie als wij concerten missen.