Horecaopbrengst daalt enorm bij poppodia

Door Marz667 op 15 mei 2009 - 14:36 Zowel de kaartverkoop als de horecaopbrengst dalen, dit laat 3VOOR12 merken door een interview met verschillende poppodia.

Patronaat heeft er direct naar gehandeld. “Om kosten te besparen is voorlopig op de woensdag het cafégedeelte, dat als derde podium dient, gesloten”, aldus Van der Leen.

Zo zijn ook bij Paradiso de horecainkomsten sinds begin dit jaar significant gedaald, meldt Jeanine Albronda: “Met de kaartverkoop is niets aan de hand, maar met de drankverkoop zeker wel. We dachten eerst dat dit een gevolg was van het rookverbod, maar cijfers van het derde kwartaal 2008 tonen aan dat dit niet het geval kan zijn.” De Amsterdamse poptempel zegt zich nu op maatregelen te beraden. “De bar kent enkele knelpunten, de service zou sneller kunnen. Al langere tijd bestaat het idee om daar iets aan te doen. Het is belangrijk om daar nu werk van te maken.”

’t Paard van Troje in Den Haag merkt sinds vier maanden zowel in bezoekersaantallen en drankomzet een duidelijke teruggang. “Het aanbod aan bands daalt ook”, zegt Bas de Wit. “Zij gaan minder snel op tour, met als gevolg dat we de afgelopen maanden minder concerten hebben kunnen programmeren. Daarbij daalt het aantal bezoekers per concert. Logischerwijs heeft dat ook invloed op de drankomzet, waar de klap eveneens voelbaar is.”

Daarbij zijn er ook podia die zeggen nog geen hinder van de recessie te ondervinden, waaronder Doornroosje, Tivoli en Vera. Peter Weening van laatstgenoemde legt het zo uit: “De ene band trekt meer bezoekers dan de ander, dat is altijd het geval geweest. De daling in drankomzet is verwaarloosbaar en daarbij kun je je afvragen of dat iets met de recessie van doen heeft.” En het Nijmeegse Doornroosje zegt bij monde van Joris Holter wel minder risicovol te programmeren, maar dat dit in deze periode van het jaar normaal is. “Je stelt je programma af op het seizoen.”


Dit soort nieuws elke week in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



madonnanews

EXTRA KAARTEN VOOR CONCERT MADONNAHet concert dat Madonna op zaterdag 11 juli in het festivalpark van...

marduknewss.jpg5

TILBURG KRIJGT MARDUK OVER DE VLOER Niet alleen Atak Enschede, maar ook de 013 in Tilburg maakt zich op voor de...

REACTIES

Avatar ProgDamien
vr 15 mei 2009 15:03

ProgDamien En terecht, moeten ze het maar niet zo asociaal duur maken. Gooi dan de servicekosten nog met 1 of 2 euro omhoog, in plaats van de drank. De prijs voor drinken/muntjes is echt niet leuk meer.

 0
Avatar jos_theboss22
vr 15 mei 2009 15:36

jos_theboss22 de meeste podia waar ik kom en dat is voornamelijk groningen betaal ik maar 2 euro voor een biertje.

 0
Avatar Paul_Banks
vr 15 mei 2009 15:54

Paul_Banks Nou ja, maar, 2 euro is best een fors bedrag, maar aan de andere kant ligt het al weer een tijdje rond deze prijs dus dat kan de oorzaak niet zijn (deze klotesmoes is ook populair bij de niet-rokers die nu ook nog niet naar het cafe gaan, maar wel eerst hebben lopen zeuren, maar dat terzijde)

En volgens mij betaalde ik de HMH anderhalf jaar geleden (helaas de laatste keer dat ik daar was) 3 euro voor een groot biertje wat voor Amsterdam natuurlijk een prima prijs is, 013 was ook nog geen 2 euro voor een pils.

Dus nee daar ligt het niet aan, maar wat ik wel merk is dat hoe vaker ik naar concerten ga (en dat aantal neemt per jaar nog steeds toe), hoe minder ik erbij drink om de stijgende uitgaven een beetje te compenseren en ik denk dat er wel meer mensen frequenter concerten zijn gaan bezoeken. En daar staat dan tegenover een aantal mensen die niet meer gaan en voor wie het een uitje was waar meer bij gedronken werd. Dan blijft het bezoekersaantal dus wel gelijk, maar holt de drankomzet achteruit.

 0
geen avatar
vr 15 mei 2009 16:08

NFD In een kroeg krijg je een biertje uit een goed omgespoeld glas, uit een tap die niet een exact hoeveelheid bier weggeeft... in een concertzaal krijg je een afgepaste hoeveelheid in een ranzige hardplastic beker of zoals 013 in een plastic vingerhoedje. Als je dan dezelfde prijzen als een kroeg durft te vragen hoef je ook niet te janken dat mensen minder kopen.

 0
Avatar reneasd
vr 15 mei 2009 16:25

snee66 In een normaal café in A'dam betaal je 2 euro tot 2,30 voor een bier in glas.
In Paradiso rekenen ze 2,50(!) voor bier uit plastic. Raar dat de baromzet daalt. Ik snap er niets van.
En één van de punten waar nou weinig op aan te merken is, is de service...

 0
Avatar femmedelaliberte
vr 15 mei 2009 16:40

femmedelalib.. Hm. Festivals verwachten ook al dat dit gaat gebeuren dit seizoen. Wellicht dat mensen die normaal naar concerten en dergelijke gaan toch minder te besteden hebben door de - daar zijn we weer - kredietcrisis. Het zou wel fijn zijn als de prijzen van drank wat naar beneden gaan, want die zijn soms echt astronomisch hoog. Wil ik best een paar biertjes extra drinken om ze van die tegenvallende cijfers af te helpen.

 0
Avatar evile
vr 15 mei 2009 16:46

evile Als de prijzen normaal zijn en ze goede bands regelen zal ik echt niet minder gaan. denk dat dit meer over de poppodia zegt dan over de bezoekers ervan.

 0
Avatar McCartneysEar
vr 15 mei 2009 17:29

McCartneysEar ja, nee een glas geven is de oplossing, lekker allemaal glas in je poot. sowieso, als ik dorst heb haal ik wel wat bij de McDonalds ofzo (nog niet eens 2 euro voor bijna een halve liter sinas ofzo)

 0
Avatar Woetsjtok
vr 15 mei 2009 18:10

Woetsjtok Nou bij ons kost een biertje in een glas slechts 1,60€. Het rookverbod heeft veel bezoekers verjaagd, helaas. Met een pilsje in de ene en een peuk in de andere hand is het gezellig muziek luisteren, toch?

 0
Avatar drummermuis
za 16 mei 2009 09:23

drummermuis Ik bezoek zeer regelmatig De Kade in Zaandam. Daar ging ergens vorig jaar ineens het bier van € 2,00 naar € 2,20. Nou hoef ik daar geen biertje om te laten staan, maar echt normaal vind ik dit niet meer.
Voor jongeren met zakgeld en/of een bijbaantje is dit toch gewoon niet te betalen? Ik zie onze oudste en vrienden steeds minder uitgaan.
De laatste maanden trouwens ook een paar keer amper bier kunnen bestellen, want volgens mij besparen ze daar op personele kosten: twee man achter de bar voor zo'n driehonderd tot vierhonderd mensen! Ranzige plastic bekers worden daar ook steeds vaker gebruikt. Handig toch? Hoeft er ook niet iemand glazen op te halen.
Recessie? Rookverbod? Slechte service? Je kunt er niet echt je vinger op leggen. Ik zie in ieder geval minder mensen die ook nog eens minder drinken ......

 0
geen avatar
za 16 mei 2009 10:05

Roel Je kan altijd nog naar de kleine zalen waar je voor een klein bedrag naar binnen kan en het bier 1.50 kost. Vaak spelen hier dezelfde acts die bij de grotere podia het dubbele aan entree kosten.

 0
Avatar Tim
za 16 mei 2009 12:56

Tim ze moeten gewoon die drankprijzen wat omlaag gooien. .

 0
Avatar E-Clect-Eddy
za 16 mei 2009 15:16

E-Clect-Eddy Het is niet alleen de prijs van een glas waar je naar moet kijken op sommige plekken hebben ze kleine glazen dan elders. Dan mag de prijs lager of stabieler zijn maar je betaald dus wel degelijk meer.

 0
Avatar Eddepet
za 16 mei 2009 19:23

Eddepet Ik was gisteravond in de Melkweg Oude Zaal, en ze vragen €2,50 voor een biertje in een plastic bekertje van 0,2~0,25 liter.

En dan vinden ze het gek als ik het bij 1 biertje houd en na afloop voor hetzelfde bedrag een gigantische beker cola haal bij de Mac?

 0
Avatar Lelly
za 16 mei 2009 20:58

Lelly helemaal met jullie eens moeten ze maar niet alles omhoog gooien
die tijd van €2 euro een biertje tsjaa ver verleden tijd!!
schandalig dat alles duurder word......
laat ze maar voelen en daarna alles maar naar beneden brengen...:P
trouwens net als met de concertkaartjes:P

 0
Avatar harinkie
zo 17 mei 2009 11:29

harinkie 2,50 voor een bier Paradiso, daar ligt het aan. Niet aan de service of de bereikbaarheid van de bar, daar heb ik nog nooit problemen mee gehad.

 0
Avatar E-Clect-Eddy
zo 17 mei 2009 13:43

E-Clect-Eddy Het gaat er niet om of alles duurder wordt, dat wordt het zowieso het gaat er om of het in verhouding staat met wat je er voor krijgt en of de verhoging de inflatie trend volgen of niet. Als men prijsverhoging doorvoert die de inflatie volgen dan is dat redelijk als de meesten in hun loonzakje dat ook krijgen. Anders zouden kroegen, restaurants, podia etc uit hun eigen zak de zaak subsidiëren.

 0
Avatar E-Clect-Eddy
zo 17 mei 2009 13:47

E-Clect-Eddy :O excuses voor de spel- en grammaticafouten in vorige post :-(

 0
Avatar chantalvaneck
ma 18 mei 2009 13:22

chantalvaneck Inkoopprijs van drank is ook gewoon enorm omhoog gegaan. Podia en festivals kunnen niet anders dan de prijs van een consumptie dan ook omhoog te gooien. Oorzaak, gevolg.

 0
Avatar Darkfiber
ma 18 mei 2009 14:58

Darkfiber hmmm... denk toch dat rookverbod er ook mee te maken heeft. het drinkt sneller door als je een peuk in je hand hebt. en per saldo drink ik meer als ik er bij kan roken. anders stop ik op gegeven moment met drinken omdat het zonder peuk minder lekker is :) en tot nu toe enige tent waar ze goede rookruimte hebben is de P60...

 0
Avatar MaybexMemories
wo 20 mei 2009 09:49

MaybexMemories Eddepet schreef:
Ik was gisteravond in de Melkweg Oude Zaal, en ze vragen €2,50 voor een biertje in een plastic bekertje van 0,2~0,25 liter.

En dan vinden ze het gek als ik het bij 1 biertje houd en na afloop voor hetzelfde bedrag een gigantische beker cola haal bij de Mac?


Cola van de mac? Bij mij achter ligt een sloot, daar kun je je water gratis uit halen als je wilt ;)

Maar srsly, inderdaad erg duur en t verschilt zo ontzettend veel wat podium betreft. Doornroosje : 2,30. W2 : 2,00. HMH : 2,50. Ik bedoelt maar :-P tis ook moeilijk duur!

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.