Het plan over de cultuurbezuinigingen kan rekenen op een Kamermeerderheid

Door florencez op 24 maart 2011 - 16:30 Het plan van Halbe Zijlstra om de cultuurbezuinigingen een jaar eerder in te laten gaan wordt gesteund door een meerderheid in de kamer. De VVD, CDA en PVV steunen dit plan.

Halbe Zijlstra zegt dat door het eerder invoeren van de bezuinigingen de kunstinstellingen eerder duidelijkheid krijgen en dat het beter aansluit bij de cycli van de gemeenten en provincies. De oppositiepartijen D66, SP en PvdA zijn tegen dit plan. Zij vinden dat de cultuursector meer tijd moet hebben en oordelen dat Halbe Zijlstra zijn plannen beter moet voorbereiden.


Wekelijks het belangrijkste concertnieuws in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Vive la Fete12

TIVOLI KRIJGT ELECTROPOPPERS VIVE LA FÊTEDe Belgische act Vive La Fête komt naar Nederland. De electropopband zal...

TheBlueVan

WINNEN: 2X2 KAARTEN THE BLUE VAN IN PATRONAAT The Blue Van brengt een aanstekelijk portie rockmuziek, die vol zit met...

REACTIES

Avatar verab
do 24 mrt 2011 16:59

verab wilde je zeggen dat pvdd en groen links vóór waren? dat kan ik niet geloven..

 0
Avatar BramR
do 24 mrt 2011 17:03

BramR Flikkers...

 0
Avatar Boris
do 24 mrt 2011 17:21

Boris honden

 0
Avatar eerlijk?!
vr 25 mrt 2011 06:49

eerlijk?! Als de politiek een beslissing neemt die jou geld kost zijn het meteen flikkers en honden? Kijk lekker onderbouwd dit en ook erg 'verdraagzaam. Met zulke reacties gaat het vast de goede kant op in Nederland. Ook ik zet mijn vraagtekens bij de verhoging ook al zeg ik eerlijk dat er wel wat haken en ogen aan zitten. Ja er zijn instellingen die hun stinkende best doen en dit geld echt nodig hebben. Maar nee er zijn ook mensen die gewoon extra rijk zijn geworden toen een jaar of 4 geleden besloten werd dat de BTW destijds van 18% naar 6% werd terug gegbracht. Nee natuurlijk werden deze kosten toen niet doorberekend in de kaartjes en werden de kaartjes toen dus niet 12% goedkoper. Wel verdiende een Joop vd Enden 12% meer, Mojo 12% meer, de directeur van de schouwburg 12% meer enz.. Zo zwart wit en duidelijk ligt het dus volgens mij helemaal niet.

 1
geen avatar
vr 25 mrt 2011 19:09

Maaikytje Het probleem met de geplande bezuinigingen is dat ze vooral de beginnende artiesten en de kleine organisaties en podia zal raken.

De lokale muziekscene in Nederland zit al niet zo stevig in elkaar. Weinig artiesten weten echt door te breken of zelfs genoeg optredens te krijgen om de kosten die ze ervoor maken eruit te halen. Kleine podia draaien al grotendeels op vrijwilligers en zijn regelmatig non-profit. Als de kosten in deze sector omhoog gaan en de inkomsten omlaag zal dit het nog moeilijker maken.

Ik zou zelf wel willen zien dat gesubsidieerde podia die winst maken aan het eind van elk jaar een deel van de winst moeten inleveren bij de gemeente. Zo blijft dit betaalbaar en kan een podium alsnog zijn bestaansrecht behouden. Ook zal je dan het zakkenvullen, waar eerlijk?! het over heeft, grotendeels tegen kunnen gaan.

Deze bezuinigingen zijn symboolpolitiek. Er komt amper extra geld vrij met dit idee.

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.