ARTIEST: David Olney

Uit: Lincoln, Rhode Island - Amerika

Olney’s voorliefde voor muzikale expressie was al vroeg aanwezig. Olney (55) groeide op in Lincoln, Rhode Island, USA. Uit z’n jeugd herinnert hij zich het met plezier uit volle borst zingen, als hij zondagsmorgens z’n krantenwijkje fietste. Op dertienjarige leeftijd kreeg hij z’n eerste gitaar. Kort daarop verdiepte hij zich in de oorsprongen van de moderne Amerikaanse Folk, door te luisteren en te leren van Woody Guthrie en Leadbelly. ‘Folkmuziek was direct en onafhankelijk, en je stapte zo in en deed mee,’ herinnert hij zich.

In Atlanta had Olney een ‘wereldschokkende ervaring’ toen hij in het voorprogramma stond van Townes van Zandt. ‘Zijn muziek klopte aan bij mijn oor,’ verklaart hij. ‘Hij kon folksongs schrijven en ze modern maken, compleet nieuw. En hij was niet bang voor poëzie, hij was onverschrokken op die manier’. Olney belande uiteindelijk in Nashville, waar hij op aangename wijze gelijkgestemden ontmoette als Guy Clark, Steve Earle en Rodney Crowell. De stad had hij gekozen vanwege zijn zuidelijke manier van handelen en de aanwezigheid van de muziekindustrie. Kortstondig speelde hij in een band genaamd The X-Rays, maar na dat hun wegen zich scheiden ging hij weer solo spelen en keek niet meer achterom.

In een tijdvak van pakweg twee decennia van schrijven van songs, albums en optredens, vergaarde hij een indrukwekkende en onderscheidende lijst aan werk. Nummers van Olney zijn opgenomen door twee zangeressen, die het best dit genre vertegenwoordigen, Emmylou Harris en Linda Rondstadt. Zijn nieuwste uitgave The Wheel op Loudhouse Records is zijn elfde studioalbum. ‘Als je twintig bent, wil je zo graag beroemd worden. Ik denk dat dit artistiek gezien een echte ramp kan zijn. Het schrijven van songs en het openlijk spelen ervan voor een publiek is de echte kick voor mij. Het is niet langer een baan of iets externs van mij. Muziek maken en songs schrijven is als rechtshandig zijn. Zo is het nu eenmaal.’

OUDE OPTREDENS

Beijk alle oude (13) oude optredens

KOMENDE OPTREDENS

Wij hebben geen informatie over komende shows van David Olney. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS

Beijk alle oude (13) oude optredens

David Olney NIEUWS

In het wil graag live zien lijstje van

Live gezien door: