Dame Edna

Australië

Dame Edna Everage is een fictieve televisiepresentatrice en schrijfster. Ze is een creatie van (en wordt gespeeld door) de Australische acteur Barry Humphries. Dame Edna, zoals ze meestal wordt genoemd, is bekend om haar satire, haar lila haar, en om haar extravagante brillen.

Dame Edna speelt zelf met haar karakter; ze noemt Barry Humphries haar manager of "entrepreneur" en geeft blijk van haar afkeer van travestie.

Dame Edna is geboren als Edna May Beazly in het plaatsje Wagga Wagga. Ze verscheen voor het eerst op het toneel als een "doorsnee Australische huisvrouw". Haar man Norm Stoddard Everage overlijdt aan prostaatkanker, waarop ze de stichting Friends of the Prostate opricht en de World Prostate Olympics in het leven roept. Haar huwelijk heeft drie inmiddels volwassen kinderen opgeleverd: de kleptomane dochter Valmai en de overduidelijk homoseksuele zoons Bruce en Kenneth (hoewel dat alleen indirect blijkt - vergelijk Sheridan in Schone Schijn).

Haar vriendin/huishoudster Madge Allsop is geregeld te zien in haar optredens als voorwerp van grappen, maar zegt nooit iets.

Dame Edna heeft huizen in Los Angeles, Londen, Sydney, Zwitserland en Martha's Vineyard. Onder haar vele beroemde vrienden mag ze onder meer koningin Elizabeth II rekenen.

OUDE OPTREDENS VAN Dame Edna

  • 04 nov `94

KOMENDE OPTREDENS VAN Dame Edna

Wij hebben geen informatie over komende shows van Dame Edna. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.