Shura Lipowski

Shura Lipovsky werd geboren in een gezin met een Joodse vader die al in 1919 met zijn ouders de Oekraine ontvluchtte, via omwegen terechtkwam in Frankrijk en daar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen naar Zwitserland hielp smokkelen. Na de oorlog verhuisde hij naar Den Haag, waar hij met een niet-Joodse vrouw trouwde die ook een verzetsachtergrond had.
Niet haar vader, maar juist haar moeder bracht Shura in aanraking met de Jiddische cultuur. Zij begon al jong de liederen te zingen die zij hoorde op de grammofoonplaten die haar moeder op vlooienmarkten vond en meebracht. Dit groeide verder tot een passie voor de Jiddische cultuur.
Shura Lipovsky werd wereldwijd bekend als zangeres van het Jiddische lied; maar zij is tevens componist, koorleidster, vertelster, en zij geeft cursussen om de belangstelling voor de Jiddische cultuur te verspreiden. Zij werkte samen met alle grootheden in de internationale wereld van de Jiddische muziek en cultuur.
In 1993 trad Lipovsky voor het eerst op in Polen, ter gelegenheid van de vijftigste herdenking van de Opstand in het Getto van Warschau. Er volgden vele optredens in dat land, ook op het Yiddish Festival in Krakau.

Novaya Shira ("nieuw lied") is een groep rondom de zangeres Shura Lipovsky. Het ensemble specialiseert zich in Klezmer melodieen en Jiddische liederen uit Rusland en de voormalige Sovjet Unie.De groep bestaat uit klassieke musici en Klezmer-specialisten en vormt een nieuw en origineel geluid binnen de wereld van de
Joodse muziek met onbekend repertoire, originele arrangementen en nieuwe composities. De leden van Novaya Shira zijn de violist Bert Vos, blokfluitiste Marjolijn van Roon, celliste Maaike Roelofs, accordeonist Peter van Os en pianist-arrangeur Paul Prenen. Onder leiding van Shura Lipovsky beleefde Novaya Shira in 2010 een
succesvolle premiere in het Amsterdamse Concertgebouw.

OUDE OPTREDENS VAN Shura Lipowski

  • 18 mrt `18

KOMENDE OPTREDENS VAN Shura Lipowski

Wij hebben geen informatie over komende shows van Shura Lipowski. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.