VERSLAG: Tamino - 28/04 - Doornroosje

VERSLAG: Marleen de Roo  

Tamino - 28/04 - Doornroosje

Het is donker en stil in Doornroosje. De bezoekers ademen zachtjes als Tamino het podium betreedt. Ook als de eerste klanken van 'Reverse' klinken blijft het doodstil. De Belgische singer-songwriter neemt ons mee naar zijn wereld vol melancholische songs.

In het voorprogramma staat Audri ook garant voor een stille set. Maar haar prachtige popstem brengt je niet mee in een donker dromenland. Haar toegankelijke lyrics gaan over vakantieliefdes en verlangens. Met haar elektrische gitaar zet ze gemakkelijk een vermakelijke korte set neer.

Bij Tamino wordt meer gevraagd van de luisteraars. De Belgische zanger is dé belofte volgens alle jaarlijstjes. Zijn muziek is uniek, maar daardoor meteen minder toegankelijk. Tamino is voor luisteraars met tijd.

Duidelijk zijn de Egyptische roots van de Belg. De lange zangtonen en Arabische klanken geven de zwaarmoedige songs net wat extra's. Dankzij zijn donkere stem (die ook gemakkelijk midden- en hoge noten raakt) en trage tempo lijkt de muziek vooral passend tijdens regenachtige dagen.

In Doornroosje klinkt zijn muziek vooral groots en theatraal. Tamino neemt risico's in zijn set. Hij gaat alle kanten op: een stevige synthesizer, een uitgebreide sessie met zijn band of alleen op het podium met een gitaar, hij doet het allemaal. Het langzame tempo in Tanimo's songs is dynamisch, maar ook sluipend. Het maakt de set traag en zwaarmoedig. Maar dat is waarom mensen zo geraakt worden: het is eigen.

Laten we eerlijk zijn: Tamino is niet voor iedereen. Hij brengt geen popliedjes die gemakkelijk mee te zingen zijn, je kunt er niet op dansen en zijn nummers zijn weinig optimisch. Alleen 'Tummy' (alleen met zijn gitaar), 'Verses' en de single 'Reverse' hebben een catchy melodie die blijft hangen.

Angst en verdriet komt boven tijdens zijn bekendste nummer 'Habibi'. Uitbundig en gevoelig zingt hij alle pijn en frustratie eruit. Het raakt zelfs de meest gevoelloze luisteraar.

De traagheid van de songs maken het soms zo zwaar om te blijven luisteren, zeker als je gevoelig bent voor emoties. Een traan is zo gelaten. Elk liedje kost emotioneel zoveel moeite, voor zowel de luisteraar als de zanger. We mogen van geluk spreken dat Tamino zich zonder instorting door de set heenworstelt.

 

YORI SWART - 28/04 - FLUORAlweer het laatste optreden van Yori Swart's BONFIRE Tour vond plaats in...

CRASHDIET - 22-04 - CULTUURPODIUM BOERDERIJ Na een paar jaar afwezigheid is de meest succesvolle sleazeband van Zweden...