VERSLAG: Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome

Podiuminfo was aanwezig bij Deep Purple in Ziggo Dome voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 31 foto's.

Bekijk de Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome foto's

VERSLAG: Francis Pronk  

Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome

Gevormd in 1968, wordt Deep Purple naast Led Zeppelin en Black Sabbath heden ten dage beschouwd als één van de grondleggers van het genre hardrock. De band zal vanavond, naast de nodige klassiekers, haar twintigste en laatste album presenteren.

Voor aanvang is op het grote scherm de afbeelding van de albumhoes van ‘In Rock’ (1970) te zien. De avond begint met ‘Time In Bedlam’ van ‘InFinite’. Het is logisch dat de nieuwe nummers vanavond een kans krijgen, maar deze komen niet in de buurt van de vroegere meesterwerken. En dit zijn toch wel de nummers waar het publiek voor komt. Het nieuwe materiaal weet de zaal helaas niet aan de kook te brengen, maar nummer als ’Strange Kind Of Woman’, ‘Lazy’, ‘Hell To Pay’, ‘Perfect Strangers’ en ‘Space Truckin’’ wel.

Ian Paice, Roger Glover en Steve Morse laten zien hoe goed zij hun instrumenten beheersen. Hoewel iedere muzikant de gelegenheid heeft om te pronken met een grote solo, staat vooral toetsenist Don Airey, de opvolger van de in 2012 overleden orgelvirtuoos Jon Lord, in de spotlights. Niets wordt aan het toeval overgelaten en elke solo komt precies op het juiste moment, waardoor je geboeid blijft luisteren. Een ware verrassing komt wanneer hij tijdens zijn solo opeens een fragment van ‘Tulpen Uit Amsterdam’ speelt.

Wachten op het onvermijdelijke ‘Smoke On The Water’ duurt ongeveer 80 minuten. Dan horen we eindelijk één van de beroemdste gitaarriffs uit de muziekgeschiedenis, gespeeld door Steve Morse. De blonde Amerikaan is sinds 1994 de opvolger van Richie Blackmore.

Als toegiften spelen de Britten Joe South’s ‘Hush’ en nemen ze afscheid van Amsterdam met ‘Black Night’. De afwezigheid van eeuwige klassieker ’Child In Time’ is een domper, maar het is te begrijpen dat Ian Gillan op 71-jarige leeftijd de hoge tonen vermoedelijk niet meer haalt.

Deep Purple beleeft vanavond haar tweede jeugd. De virtuositeit van de bandleden wordt om de haverklap benadrukt: zelfs op deze leeftijd spelen de mannen nog menig jonge muzikant er met gemak uit. In plaats van hits uit de bijna 50-jarige bandgeschiedenis te spelen, kiest Deep Purple ervoor om een mix te presenteren van nieuwe nummers en iconische klassiekers. De Britten bewijzen vanavond dat ze nog steeds één van de meest invloedrijke bands ter wereld zijn.

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

123
Deep Purple foto Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome Deep Purple foto Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome Deep Purple foto Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome Deep Purple foto Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome Deep Purple foto Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome Deep Purple foto Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome Deep Purple foto Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome Deep Purple foto Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome Deep Purple foto Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome Deep Purple foto Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome Deep Purple foto Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome Deep Purple foto Deep Purple - 02/06 - Ziggo Dome
 
123
 

THE ANALOGUES - 01/06 - ZIGGO DOMENederlandse Beatles sound-a-like band The Analogues stond op 1 juni 2017 in...

THE PIANO GUYS - 01/06 - AFAS LIVE Het wereldwijde internetfenomeen The Piano Guys kwam naar ons land voor een...