VERSLAG: Amon Amarth - 23/03 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Stefan Zegerius  

Amon Amarth - 23/03 - TivoliVredenburg

De Scandinavische melodische death metal is vanavond goed vertegenwoordigd in de Utrechtse TivoliVredenburg. Deze tour wordt vandaag afgetrapt en het Zweedse Amon Amarth mag de avond afsluiten.

Allereerst mogen de Finnen van Omnium Gatherum de avond openen. Wanneer het geluid zo belabberd staat afgesteld als bij het openingsnummer van deze set heb je een zeer strakke band nodig om dit enigszins luisterbaar te maken. Gelukkig hebben we hier te maken met professionals. Deze band staat zijn mannetje en opent fantastisch. Vanaf het tweede nummer, 'Skyline', krijgen ze ook het publiek goed mee. Inmiddels is het geluid ook goed afgesteld en wordt er voor het nodige kippenvel gezorgd. De band speelt strak en beschikt over een goeie dosis techniek en creativiteit. Het enige wat deze heren nog nodig hebben is een plaat waarmee ze echt doorbreken. Het imago van de eeuwige support act moet nu een keer ten einde komen. Deze show is dik en dik in orde.

Een van de grondleggers van de Zweedse Gothenburg sound staat vanavond op de planken ter ere van hun laatste langspeler Atoma. Dark Tranquillity opent de set semi progressief met een track waar een depri sfeer mee weer wordt neergezet. Wanneer 'The Treason Wall' wordt ingezet gaan de voeten massaal van de vloer. Het geluid staat lekker afgesteld, de moshpit komt op gang en de show van DT is nu echt begonnen. Los van het feit dat bij vlagen de gitaren de maat nog wel eens verlaten maken ze hun reputatie vanavond keihard waar. De backdrop bestaat uit intense visuals. Dit geeft een mooie extra dimensie aan het optreden. Als leidraad van de avond staat de nieuwe plaat centraal, waarvan met name de titeltrack 'Atoma' zeer goed overkomt in de zaal. Met 'Misery's Crown' wordt deze show waardig afgesloten en kan het aanwezige publiek nog een keer flink los gaan op deze fantastische band.

De meeste mensen zijn overduidelijk gekomen voor de pagans uit Zweden, Amon Amarth. De band doet ons land bijna ieder jaar wel een keer aan. Vanavond wordt wederom duidelijk waarom de band zo immens groot is geworden in de afgelopen jaren. Met een theatrale intro wordt de spanning mooi opgebouwd. Wanneer de eerste noten van 'Pursuit Of Vikings' door de speakers blazen heerst er totale chaos en verbazing. Dit komt met name doordat ze normaliter met dit nummer afsluiten. Deze twist maakt de band onvoorspelbaar en wordt dan ook zeer gewaardeerd. De setlist bestaat uit tracks van verschillende albums. Met name van de laatste vier platen wordt veel gespeeld. Frontman Johan Hegg staat meerdere malen letterlijk in de spotlights om het publiek toe te spreken, wat hij geweldig doet. Met zijn imponerende stemgeluid worden we haast gemotiveerd om samen met de band de strijd aan te gaan. Deze strijd komt meerdere malen tot leven door de acteurs die zijn ingehuurd om verschillende viking battles te simuleren. Naast deze visuele extra's gebruikt de band drie verschillende backdrops gecombineerd met een bijpassende lichtshow. Na eenmaal het podium te hebben verlaten komt de band terug voor een toegift bestaande uit de meezinger 'Raise Your Horns', het zware 'Guardians Of Asgaard' en het zeer indrukwekkende 'Twilight Of The Thunder God'.

Alle aanwezigen vanavond hebben kunnen genieten van drie fantastische optredens met Amon Amarth als spectaculaire afsluiter. Zij kwamen en overwonnen. The battle is won!

 

WAYLON - 24/03 - METROPOOLWaylon stond vanavond in Metropool! Podiuminfo reisde af naar Hengelo voor...

DAVE MATTHEWS & TIM REYNOLDS - 26/3 - AFAS LIVE Zonder band maar met Tim Reynolds speelde Dave Matthews AFAS Live plat....