VERSLAG: Tycho - 23/02 - Melkweg

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Tycho - 23/02 - Melkweg

Met de nieuwe plaat 'Epoch' op zak speelt Tycho in een uitverkochte Melkweg. In tegenstelling tot voorgaande platen laat dit nieuwe album een band georiënteerd geluid horen. Terwijl de warme ambient klanken er nog steeds zijn. Live neemt Scott Hansen, zoals de oprichter van Tycho heet, een band mee om het geluid van de nieuwe plaat extra kracht bij te zetten.

Er is niet een echte blikvanger binnen de liveband, ondanks dat Hansen de enige is in witte kleren. Wat er voor zorgt dat de muziek centraal staat, samen met de projecties op het doek. Daardoor krijgt het optreden veel sfeer. Maar zodra je op de muziek gaat letten en hoe er gespeeld wordt, merk je hoe strak en gelikt de band is. Ieder geluid is precies zoals op plaat. Dit is dan ook dubbel. Aan de ene kant is het knap hoe de band dit live weet te vertalen naar de zaal, maar het zorgt er ook voor dat de nummers voorspelbaar blijven.

Tycho begint in stijl; op het grote doek achter de band wordt door een grote beamer de 'Epoch' hoes geprojecteerd terwijl openingsnummer 'Glider' ingezet wordt. Het nieuwe album staat centraal vanavond en het grote merendeel van de plaat wordt gespeeld. Opvallend is dat al vroeg in de set publieksfavorieten 'A Walk' en 'Awake' voorbij komen.

Het is haast eng zo gelikt en nauwkeurig als Tycho speelt. Misschien dat hier en daar de spanning ontbreekt. Dat is ook wel merkbaar aan het geouwehoer dat steeds sterker wordt naarmate de show vordert. Maar de band valt weinig te verwijten. Ze doen alles tot in de details nauwkeurig. En met de subtiele beuker 'Epoch' wordt energiek afgesloten.

De noten duren langer, door die lange echo's en synths raak je het besef van tijd kwijt. Na een uur en een kwartier voelt het dan ook alsof je een tijdreis hebt gemaakt. Terwijl de daken van de huizen blazen bevonden wij ons in de zon, surfend, en met een kokosnoot in de hand liggend op het strand. Een bittere pil wanneer je weer de realiteit instapt en de storm tegemoet gaat.

 

TAKING BACK SUNDAY - 25/02 - TIVOLIVREDENBURGTaking Back Sunday is na drie jaar afwezigheid weer terug in Nederland. Dit...

THE ORWELLS - 24/02 - PARADISO NOORD The Orwells namen vanavond Paradiso Noord over. Podiuminfo was erbij, bekijk...