VERSLAG: Hiss Golden Messenger - 8/12 - Bitterzoet

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Hiss Golden Messenger

Onder de naam Hiss Golden Messenger neemt zanger en gitarist MC Taylor al enkele decennia muziek op. Zijn mix van Amerikaanse country en rock ’n roll doet het uitstekend. Het geluid voert terug naar de hoogtijdagen van groepen als The Band en The Grateful Dead. 2014 album Lateness Of Dancers is een waar meesterwerk, dit jaar levert MC Taylor met Heart Like A Levee wederom een uitstekend album af.

MC Taylor is vanavond niet de enige begiftigde artiest die op het podium staat. Hij wordt begeleid door muzikanten die de afgelopen jaren ook solo goede albums opnamen. Phil Cook doet ook het voorprogramma en is de meest bekende van het stel. Bassist Scott Hirsch maakt ook goede muziek. Ryan Gustafson zal minder snel een belletje doen rinkelen. Hij is echter bekend onder het pseudoniem The Dead Tongues. Wie Ryan vanavond enkele tonen ziet spelen kan ook niet anders dan concluderen dat er meer in deze man moet zitten.

Deze combinatie van muzikanten is een recept voor succes. Hiss Golden Messenger opent het optreden dreigend met ‘As The Crow Flies’. Na de eerste instrumentale tonen hoor je hoe goed de muzikanten op elkaar ingespeeld zijn. De drummer zorgt voor een kalm tempo dat je helemaal meevoert. Het legt goed de basis voor de muzikale genialiteit van de mede muzikanten. Achter de toetsen klinken de jankende tonen van Phil Cook bluessy, dit wordt aangevuld met de gitaarsolo’s van Gustafson. Hij weet ze dromerig uit de lucht te plukken om het kalme drumritme naar een psychedelisch hoogtepunt te voeren. Het is allemaal omlijsting van de fantastische stem van MC Taylor. Zijn verhalen blijven boeien. Het zijn teksten in de beste stijl van de Americana. Taylor schrijft als een introspectieve Bruce Springsteen. Wanneer hij zich luidop afvraagt waarom het allemaal zo moeilijk is dan geloof je hem.

Vanavond bewijst de groep vooral haar veelzijdigheid. MC Taylor en muzikale vrienden flirten even met de reggae, laten tegen het einde van het optreden steeds meer funk toe en gaan uitgebreid los op de gitaren. Hiss Golden Messenger is echter op haar best in de meer klassieke countrynummers. Wanneer MC Taylor een nummer opent op zijn akoestische gitaar, en de band later invalt met een countrywalsje, wiegt de hele zaal keer op keer mee. Het gitaarspel voegt vervolgens een rauw randje toe. Met deze opzet zijn nummers als ‘Biloxi’ en ‘Heart Like A Levee’ hoogtepunten van de avond. In de afsluitende gospel van ‘Brother, Do You Know The Road?’ komt alles nog eenmaal samen. Al zingende springt MC Taylor de zaal in. Zonder versterking maakt hij veel indruk tussen het publiek. Hiss Golden Messenger bewijst zich met haar geïmproviseerd klinkende countryrock als een van de beste bands uit het Americana genre.

 

KVELERTAK + SKELETONWITCH - 9/12 - DYNAMOKvelertak + Skeletonwitch speelt vanavond in Dynamo. Podiuminfo is erbij,...

STATUS QUO - 2/12 - HEINEKEN MUSIC HALL Status Quo speelt vanavond in Heineken Music Hall! Podiuminfo is erbij voor...