VERSLAG: Jimmy LaFave - 22/10 - Oosterpoort

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Jimmy LaFave

De Texaanse Jimmy LaFave staat al jaren aan de top van de Americana. Met name in Nederland kan de singer-songwriter rekenen op een vaste groep fans. Onder andere Johan Derksen is groot fan. De Texaan speelt een mix van folk, blues en rock. Onverbloemd brengt de muzikant op elke plaat een ode aan voorgangers als Bob Dylan, Woody Guthrie en JJ Cale. Dit najaar doet de singer-songwriter een klein rondje Nederland. Zaterdag was de Oosterpoort aan de beurt.

LaFave heeft een prachtig stemgeluid. Deze doet het op cd goed, maar komt live nog veel beter tot haar recht. Jimmy LaFave zingt met een dik Texaans accent, waarbij de typische countrysnik net op de hoek ligt. Zijn zang bevindt zich altijd op de juiste toonhoogte. Dat maakt LaFave zijn verhalen menselijk en dat de singer-songwriter je gelijk in je hart weet te raken. Dit gebeurt dan vanavond ook enkele malen. ‘Going Home’ wordt bijvoorbeeld fantastisch gespeeld. Het nummer gaat over een man die samen met zijn geliefde naar huis rijdt. Terwijl de vrouw tijdens de lange rit in slaap valt, realiseert de man zich hoeveel hij van haar houdt.

Elk langzaam nummer dat op de setlist staat weet exact de juiste toon aan te slaan. Dit is niet alleen aan LaFave te danken. Hij wordt begeleid door enkele fantastische muzikanten. Op de juiste momenten valt er een piano- of gitaarsolo in. Allen worden met net zo veel emotie gespeeld als de beleving van Jimmy LaFave.

Een tranendal wordt het gelukkig niet dankzij de verschillende swingende liedjes. Hoewel de eerder genoemde singer-songwriters van grote invloed zijn, heeft LaFave ook veel overgenomen van de traditionele rock ’n roll. Fats Domino, Jerry Lee Lewis en Chuck Berry zijn net zo invloedrijk. Dat keert vanavond terug in een swingende cover van Chuck Berry zijn ‘Let It Rock’. De pianist vliegt over de toetsen heen, LaFave zijn emotionele snik krijgt een rauw randje en het publiek rijst uit haar zitplaatsen.

Aan het einde van zijn optreden vraagt LaFave aan iedereen jonger dan 25 jaar om mee te zingen met Creedence Clearwater Revival ‘Have You Ever Seen The Rain’. Het blijf voorspelbaar stil. LaFave speelt geen muziek voor de jonge generatie. Zijn interpretatie van de folk, blues en rock ’n roll klassiekers is echter van een ongelooflijk niveau. Het ene moment emotioneert de muziek je om een volgend moment swingend uit de bocht te vliegen. De grootste inspiratie van LaFave is Bob Dylan. Van de kersverse Nobelprijswinnaar staan vanavond ook enkele liedjes op de setlist. Zonder de gruizige stem van Dylan, maar met het zangerige van LaFave wordt de kracht van de nummers dubbel onderstreept. Jimmy LaFave is de ultieme interpretator van het American Songbook. Zijn muziek spreekt iedereen tot de verbeelding. Het kind van een jaar of 16 dat door zijn vader meegebracht is, de ruige biker en de stelletjes op leeftijd. De verhalen en stem van LaFave boeit iedereen van begin tot eind. Betere Americana vind je op dit moment niet.

 

VÉRONIC DICAIRE - 25/10 - OUDE LUXOR THEATERVéronic DiClaire naar het oude Luxor Theater! Podiuminfo was erbij. Check...

MARCO BORSATO / ZUCCHERO - 17/10 - ZIGGO DOME Marco Borsato is uitgenodigd bij de show van Zucchero in Ziggo Dome. Onze...