VERSLAG: Bombino - 27/05 - Melkweg

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Bombino

Bombino groeide als Toeareg op in de uitgestrekte Sahara woestijn. Contact met de westerse muziek kwam hoofdzakelijk via cassettetapes van Jimi Hendrix en The Dire Straits. In combinatie met traditionele Toeareg ritmes vertalen deze invloeden zich in een voortreffelijke mix van blues, rock en wereldmuziek. Hoewel Tinariwen jarenlang aan de top van dit genre stond is het Bombino die muzikale scheidingen doorbreekt met zijn muziek. Hij nam al eerder op met Dan Auerbach van de Black Keys, maar voor zijn nieuwste album Azel riep hij de hulp in van David Longstreth van de Dirty Projectors. Op deze plaat mixt Bombino een stukje reggae door zijn woestijnrock; Toeareggae noemt de gitarist hetzelf.

In de Melkweg opent hij vanavond met enkele akoestische nummers. De djembé en omgekeerde kalebas spelen een hypnotiserend ritme. De akoestische gitaarklanken klinker er bezwerend overheen. Hoewel de nummers in de Toeareg taal Tamasheq gezongen worden, voel je dat Bombino over het verre thuisland zingt.

Wanneer de akoestische gitaar wordt ingewisseld voor een elektrische is de sfeer al mooi opgebouwd. De ritmes blijven hetzelfde, maar nu wordt pas goed duidelijk wat een steengoede gitarist Bombino is. Verscheidene malen gooit hij er een indrukwekkende solo uit. Er is veel aandacht voor eerder werk, hierdoor blijft de hypnotiserende werking van de muziek vier overeind. Tussendoor vang je soms vleugjes reggae op. Dit blijkt verrassend goed te werken. Zijn gitaar speelt bluesritmes, de bassist en tweede gitarist nemen het reggae ritme voor hun rekening. Dat resulteert in een aanpak die doet denken aan Eric Clapton zijn versie van ‘I Shot The Sherrif’.

De grootste kracht van Bombino is zijn bescheidenheid en dankbaarheid. Dit zorgt soms voor weinig contact met het publiek, maar maakt de muzikant zeer aangenaam om naar te kijken. Vanavond heeft hij een nieuwe basgitarist in de band. Deze is minder verlegen en maakt gemakkelijk contact met het publiek. Er is ruimte voor grapjes terwijl instrumenten gestemd worden en daarnaast lukt het de bassist om iedereen mee te laten zingen.

De show van Bombino is van een rauwe natuurkracht die je zelden ziet. De muzikant heeft geen extra opsmuk, maar speelt simpelweg een steengoede set van twee uur. In de klassieke bluesrock begeleiding met twee gitaristen, bassist en drummer wordt het tempo steeds verder opgeschroefd. Bombino haakt de ene solo aan de andere. Tussendoor zorgen de pulserende ritmes en bezwerende vocalen ervoor dat iedereen wordt meegevoerd naar het verre thuisland Niger.

 

ZAKK WYLDE - 27/05 - PHILHARMONIE HAARLEMZakk Wylde stond afgelopen vrijdag in Haarlem voor een show in de...

DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG - 26/05 - PARKSTAD LIMBURG... De Jeugd deed Limburg aan! Het dak ging er als vanouds af, zie hier het...