VERSLAG: Ought - 29/04 - Tolhuistuin

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Ought - 29/04 - Tolhuistuin

Het lijkt wel alsof de laatste jaren Canadezen bands steeds beter de oversteek naar Europa weten te maken. Metz debuutalbum uit 2012 wist diepe indruk te maken en vorig jaar rees de ster van Viet Cong (nu Preoccupations genoemd). Ought uit Montreal bonkt nu ook zachtjes tegen de deur. Sinds de band in november indruk wist te maken tijdens Le Guess Who? is er in Nederland wat meer reuring ontstaan rondom het kwartet. De platen zijn pittig om naar te luisteren, maar misschien valt het kwartje vanavond in de Tolhuistuin in Amsterdam.

Om het nog wat moeilijker te maken staat de band al om 20.30 uur op het podium. Naarmate de maaltijd zakt van het toegestroomde publiek weet de band indruk te maken met hun duistere muziek terwijl zanger Tim Darcy het komisch luchtig weet te houden tussen de nummers door. Ought weet dan ook op uitstekende wijze het publiek mee te slepen in de muziek met een spannende donkere lichtshow. Met de sierlijk 'praatzang' van Darcy en ingewikkelde drumpartijen die zich mengen met logge baslijnen weet de band je steeds een beetje meer de prachtige duisternis van Ought in te sleuren.

Sinds de oprichting van de band hebben de vier vrienden uit Montreal zichzelf opgesloten in een oefenruimte waar ze lange tijd woonde. Dit is te merken door kleine dingen zoals dat de drummer niet aftikt, maar dat de drums direct met de gitaar starten tijdens 'Never Better'. Dat zorgt voor extra snelheid en vaart tijdens het optreden. Niet dat het nodig is want het publiek wil dan alleen nog maar meer. Zonder voorprogramma voelt een uur en een kwartier toch wat kort. Maar dit is ook te danken aan Ought die een zeer strak optreden wegzetten.

Tot slot blijkt Darcy ook een uitstekend zanger te zijn tijdens afsluiter 'Pill'. Koeltjes bewegen de armen door de lichten, terwijl de bas en gitaar zorgen voor een gevoelige basis. Het is een mooie nachtkaars als besluit. Ought komt live directer over dan op plaat, weet daarom de zaal ook te overtuigen van hun kunnen. Vanavond bonkte de deur open naar meer optredens en grotere zalen. Het kwartje is gevallen!

 

MANIC STREET PREACHERS - 29/04 - PARADISOWe hadden geen genoeg van Manic Street Preachers, dus nog een verslag! Maar...

MANIC STREET PREACHERS - 28/04 - EFFENAAR Manic Street Preachers stonden vanavond in de Effenaar. Podiuminfo was daar...