VERSLAG: Alabama Shakes - 07/11 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Alabama Shakes

De Alabama Shakes braken in 2012 door als een vernieuwende bluesrock band. Met name zangeres Brittany Howard, die destijds nog werkzaam was als postbode, maakte diepe indruk. Na een succesvolle editie van het showcase festival SXSW sprak iedereen over de band. Sindsdien gaan de Alabama Shakes als een raket en tweede album Sound & Colour laat horen dat de band meer is dan een eendagsvlieg. Er is extra ruimte voor psychedelische experimenten, terwijl de schitterende bluesrock stem van Brittany nog altijd in de hoofdrol schittert.

Voorprogramma Michel Kiwanuka is eigenlijk het stadium van voorprogramma al lang overgroeid. Het is bijzonder om hem vanavond in deze rol te zien. Kiwanuka schikt zich hier prima in. De verschillende muzikanten zijn knus naar elkaar toe gekropen. Samen spelen ze een voortreffelijke mix van blues en klassiek singer-songwriter materiaal. De nieuwere liedjes laten een rauwere versie van Kiwanuka zien, maar slaan nog niet helemaal aan. Oude succesnummers als ‘Home Again’ en ‘I’m Getting Ready’ blijven heerlijke liedjes. Zoals het een voorprogramma beaamt maakt Michael Kiwanuka indruk zonder de zaal volledig weg te blazen.

Iets wat Brittany vervolgens vanaf de eerste seconde wel doet. Ze wandelt het podium op met de knallende beats van Dr. Dre om met het dreigende ‘Dunes’ te beginnen. Het rauwe, soulvolle geluid staat gelijk als een huis. De band is aangevuld met een achtergrondkoortje van drie. De Alabama Shakes is daarmee zichtbaar klaar om als grote rockact aan de slag te gaan. De Led Zeppelin achtige rock van ‘Dunes’ is dan ook een goede opener.

De bluesrock strekt zich vervolgens 22 nummers lang uit. De muzikanten bereiken daarbij verschillende hoogtepunten. ‘Hold On’ blijft het sterkste nummer van de band, maar vooral de rock ’n roll van respectievelijk ‘Always Alright’ en ‘Don’t Wanna Fight’ past goed bij de stem van Brittany. Hoewel de zangeres zich kan meten met legendes als Mavis Staples en Etta James weet Howard te verrassen door de rock aanpak van de band. Daarmee valt ze wellicht beter te vergelijken met een bluesrocker als Robert Plant.

Het experiment van psychedelische nummers als ‘Future People’ en ‘Over My Head’ valt daarbij zeker te prijzen, maar dit zijn wel de momenten waarbij het publiek haar aandacht verliest. Verrassend is het daarnaast hoe spaarzaam de momenten zien waarbij Howard in een intieme sfeer haar stem kan laten schitteren. Nieuw nummer ‘Joe’ doet dit wel en vormt daarmee het onberispelijke hoogtepunt van de avond. Brittany heeft het stemgeluid om dwars door je ziel heen te snijden. Tussen alle rock ’n roll en bluesrock, mag ze dat best wat vaker laten horen. Als rockact schittert de Alabama Shakes echter fantastisch. Met vrij weinig ruimte voor lange muzikale intermezzo’s is de overrompelende kracht indrukwekkend. Het moet raar lopen wil een volgende Nederlandse clubshow niet in de Ziggodome plaats vinden!

 

CAUSES + PHOS - 7/11 - LUXOR LIVENa twee weken vol optredens overal in Nederland, staat Causes vandaag voor...

FOO FIGHTERS - 5/11 - ZIGGO DOME Nadat Foo Fighters moest afzeggen voor Pinkpop speelt de band nu met Dave...