VERSLAG: Girls, Guns and Glory - 30/10 - Patronaat

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Girls, Guns and Glory

De Amerikaanse band Girls, Guns and Glory komt uit Boston en speelt een swingende mix van country en rock ’n roll. De bandnaam is een mooie verwijzing naar alle country cliches. Het is echter geen ironische benaming; in Patronaat laten de heren vrijdag zien de muziek zeer serieus te nemen. Zelfs voor een vrijwel leeg café!

Eerst wordt de zaal opgewarmd door de Cannonball Johnsons. De band uit Leiden wordt bezet door enkele jonge gasten die muziek spelen waarvan je verwacht dat het meer in lijn ligt met de muzikale smaak van de ouders. Ze spelen een voortreffelijke mix van country, rock ’n roll en blues. Met name de nummers waarbij de bassist op de staande bas traditionele country speelt komen goed tot hun recht. Doordat alle muzikanten zingen blijft het optreden aangenaam afwisselend.

Na een korte opbouw is het vervolgens tijd voor Girls, Guns and Glory. Zanger Ward Hayden zet in zijn spijkerjasje met cowboyhoed gelijk de toon. De band begint met enkele Amerikaanse countrynummers. Liedjes met titels als ‘The Whine Went Bad, But I Am Still Drinking’ en ‘Truck Driving Man’ worden bloedserieus ten gehore gebracht. Hoewel de nummers goed gespeeld worden, komt de energie niet geheel over. Daarvoor zijn de liedjes te veel gericht op het commerciële countrygeluid en mis je de subtiliteit.

Na enkele nummers beginnen de mannen echter ook meer rock ’n roll te spelen. Dat bevalt een stuk beter en geregeld steelt gitarist Chris Hersch de show met een swingend gitaarritme. De vocale kwaliteiten komen op deze wijze ook beter naar voren. Hayden heeft een uitstekende swing in zijn stem die doet denken aan grote legendes als Carl Perkins en Johnny Cash.

Het grote voorbeeld van de mannen van Girls, Guns and Glory is echter Hank Williams. Vanavond staan er twee nummers van de countrylegende op de setlist. Zowel ‘Jambalaya (On The Bayou)’ als ‘I Saw The Light’ vormen swingende hoogtepunten aan het einde van de avond. Al meezingend loopt het handvol aanwezigen uiteindelijk toch nog naar buiten. Het gezelschap van Girls, Guns and Glory laat horen een degelijke country en rock ’n roll band te zijn. Als ze het rauwe randje dat de rock ’n roll nummers kenmerkten over het gehele optreden kunnen uitsmeren, dan kunnen de mannen gemakkelijk een festivalfavoriet worden!

 

PAIN OF SALVATION - 30/10/2015 - GIGANTDe heren van Pain Of Salvation vereerden Apeldoorn met een bezoek. Het...

LOW - 29/10 - PARADISO Met album nummer elf op zak bracht Low een bezoek aan Paradiso. Podiuminfo...