VERSLAG: Samba Toure - 6/10 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Samba Touré

In grote delen van Mali is onder de macht van de Islamitisch extremisten muziek nog steeds verboden. Het land staat al jaren bekend om haar mix van Amerikaanse blues en traditioneel Afrikaanse muziek en het is te hopen dat de schrijnende situatie snel afgelopen is. De bekendste vertolker van de Malinese blues is zonder twijfel Ali Farka Touré die met hulp van rock ’n roll gitarist Ry Cooder ook een westers publiek wist te bereiken. Ali Farka Touré is al enkele jaren geleden overleden, maar Samba Touré vertolkt de hypnotiserende stijl nog steeds. Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn de twee geen familie van elkaar. Gedwongen uitgeweken naar Frankrijk als thuisbasis speelt Touré zijn muziek door heel Europa.

Waar moderne bands als Bombino en Tinariwen garant staan voor een hypnotiserende bluesrock, ligt de nadruk vanavond op het creëren van een meeslepende sfeer. Samba Touré staat gekleed in een traditioneel gewaad en draagt daarbij een Amerikaanse cowboy hoed. Het is zijn muzikale mix van Amerikaans en Afrikaans direct vertaalt naar kleding. Hij wordt begeleid door een drummer die enkel gebruik maakt van een halve kalebas en een bassist. Beide spelen een heerlijk basisritme dat verspreid over de avond weinig lijkt te veranderen. Naast Touré op gitaar zien we een tweede man die afwisselend de Afrikaanse luit en een klein trommeltje bespeeld.

De eerste helft van het optreden laat Touré horen geïnspireerd te zijn door traditionele blues mannen zoals John Lee Hooker. Met weinig beweging speelt hij subtiel zijn gitaarsolo’s. Het ritme heeft een kalm deltablues gevoel en zijn zuivere stem betovert de bezoekers. De loomheid verspreidt zich aangenaam door de zaal. Verspreid over de twee uur die daarop volgen verschuift het optreden langzaam naar meer swingende Afrikaanse muziek. Het kleine trommeltje zorgt daarbij voor verscheidene hoogtepunten. Seperate nummers vallen niet te onderscheiden, het is de meeslepende lome sfeer dat je helemaal inpakt.

De platen die Ali Farka Touré met Ry Cooder opnam behoren tot het beste ooit op cd gezet. Het is vanavond duidelijk dat Sambe Toure zijn carrière begonnen is in de band van Ali Farka Touré. Samba Touré weet voortreffelijk het lome gevoel van de grote legende te vertolken en is daarmee uniek in het Afrikaanse blueslandschap. Het is knap hoe hij ogenschijnlijk gemakkelijk nog regelmatig indruk weet te maken met zijn bescheiden gitaarsolo’s. Nog opvallender is het dat de albums van deze Malinese muzikant de laatste jaren steeds beter gaan worden, dat blijkt ook vanavond. Met een performance dat staat als een huis kan het niet anders dan dat Samba Touré op den duur de lege troon van Ali Farka Toure gaat opeisen!

 

CHRISTINE AND THE QUEENS - 05/10 - MELKWEGNa een optreden op Lowlands deze zomer kwam Christine and the Queens gelukkig...

SAYBIA - 02/10 - METROPOOL Het is even stil geweest rond de Deense band Saybia. Maar het nieuwe album...